Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня
УКР.: Юридичний форум: Питання примусового виконання судових рішень, відкриття, зупинення, закінчення виконавчого провадження, арешт і розшук майна виконавцем, оскарження дій державного чи приватного виконавця і ін.

РУС.: Юридический форум: Вопросы принудительного исполнения судебных решений в Украине, открытие, приостановление, завершение исполнительного производства, арест и розыск имущества исполнителем, обжалование действий государственного или частного исполнителя и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Заміна стягувача у виконавчому написі нотаріуса

Заміна стягувача у виконавчому написі нотаріуса 3 года, 10 мес. назад #4132

  • Адвайзер
  • Вне сайта
  • Захожу иногда
  • Постов: 72
  • Репутация: 3
Питання щодо можливості заміни стягувача у виконавчому написі нотаріуса, який не пред'являвся і виконавче провадження за ним відссутнє.

Укрсоцанк, який регорганізувався злиттям з іншим банком, два роки тому отримав виконавчий напис нотаріуса на земельну ділянку. Але так і не подав його виконавцю.

АльфаБанк-правонаступник звернувся до суду й просить замінити його як стягувача у виконавчому написі.

Чи таке можливо за законом? Як краще діяти?

Готовий замовити консультацію чи послуги адвоката з іпотеки, мабуть це вже знадобиться.

Re: Заміна стягувача у виконавчому написі нотаріуса 3 года, 10 мес. назад #4133

Дякую за звернення!

З однієї сторони ст. 442 ЦПК та ст. 15 Закону «Про виконавче провадження» не є застосовними до вимог про заміну стягувача у виконавчому написі нотаріуса при відсутності виконавчого провадження за таким виконавчим написом.
У вказаних статтях іде мова виключно про заміну правонаступником сторони виконавчого провадження і лише за виконавчим листом.
За ч. 5 ст. 15 Закону «Про виконавче провадження» заінтересована особа має право звернутися до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.
За ч. 5 ст. 442 ЦПК положення про заміну сторони виконавчого провадження застосовуються у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.
Оскільки виконавчий лист судом не видавався, то вимоги «Альфа-банк» про заміну стягувача у виконавчому написі нотаріуса є протиправними.

Але з іншої сторони банк-правонаступник прийняв усі майнові права попередника, а виконавчий напис підтверджує виникнення у попередника права вимоги до боржника, яке виникло до моменту вчинення виконавчого напису нотаріуса. Тому стягувач за виконавчим написом має бути замінений на правонаступника.

Як мінімум для заперечення щодо замінити стягувача у виконавчому написі нотаріуса треба подати обгрунтований відзив до суду.

По практиці адвоката з іпотеки краще не обмежуватися подачею заперечень проти зміни стягувача у виконавчому написі.
Ефективнішим буде зустрічне звернення до суду з позовом про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.
Це нова справа. Після її відкриття можна просити суд про об'єднання в одне провадження зі справою про зміну стягувача, ініційованою банком.

Якщо детально проаналізувати документи щодо кредиту та іпотеки і щодо виконавчого напису нотаріуса, то часто можна знайти спірність суми стягнення на земельну ділянку, на яку нотаріус вчинив виконавчий напис.
А це є підставою для його визнання таким, що не підлягає виконанню

Щодо послуг адвоката з іпотеки зверніться до бюро. Погодимо умови і виконаємо завдання.

Додатково з ваших питань читайте за цим посиланням, а також тут.
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 3 года, 10 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.13 секунд