Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня
УКР.: Юридична практика: Корпоративні спори, спори між учасниками і підприємством, заволодіння контролем над підприємством, розгляд корпоративних спорів судом і ін. Створення, діяльність, ліквідація ТОВ, передача частки в ТОВ, вихід із учасників ТОВ, статут ТОВ, майно ТОВ, збори учасників ТОВ, директор ТОВ і ін.

РУС.: Юридическая практика: Корпоративные споры, споры между учредителями и предприятием в Украине, завладение контролем над предприятием, рассмотрение корпоративных споров судом в Украине и др. Создание, деятельность, ликвидация ООО в Украине, собрание участников, передача доли в ООО, выход из участников ООО, устав ООО, имущество ООО, взносы участников ООО, директор ООО и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Оцінка частки для розрахунку при виході з ТОВ

Оцінка частки для розрахунку при виході з ТОВ 4 года, 11 мес. назад #4012

  • mirovayareklama
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 1
  • Репутация: 0
Доброго дня!

Хочу дізнатися в ході консультації з адвокатом з корпоративних спорів наступні питання:

1. Як правильно здійснити для доведення в суді оцінку частки в сатутному капіталі для розрахунку при виході учасника з ТОВ
2. Яка ймовірність позитивного вирішення справи у суді про стягнення розрахунку при виході з ТОВ.
3. Чи візьметься Ваше бюро за юридичне супроводження даної справи.

Тезисно про суть проблеми.

В лютому 1993 року я став одним із учасників ТОВ, а з 01.12.1994 р. по березень 2013 року працював штатним головним інженером фірми. Всі основні фонди, їх ремонт, реконструкція і ввід в експлуатацію, проходили безпосередньо за моєю участю, і тому я достеменно знаю їх приблизну ринкову вартість по нашому регіону.
Після виходу на пенсію в 2013 році, повідомив товариство, що я припиняю активну трудову діяльність і готовий вийти з товариства в любий момент коли воно буде у змозі виконати розрахунки з учасником при виході з ТОВ. Спочатку не було коштів і прохали почекати.

В 2016-2017 р.р. коли у товариства з'явились кошти для розрахунку зі мною, вияснилось, що по-чесному і за ринковою вартістю майна фірми товариство розраховуватись не має наміру. Переговори протягом року не дали ніяких результатів.

19 червня 2018 року я припинив свою участь у товаристві ТОВ у відповідності до норм ст.24 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" за №2275-VIII від 06.02.2018 р., письмово повідомив про це товариство 20.06.2018 року.

Згідно вимог Закону, через 30 днів фірма надала мені оцінку частки для розрахунку при виході з ТОВ, в розмірі 1.213.486,0 грн., Баланс фірми за станом на 19.06.2018 р., копії бухгалтерської та технічної документації на підставі якої робився розрахунок, але відмовилась надати повну копію "Звіту про оцінку майна фірми", виконаного ЕФ "Еталон" м. Чернігів.

В серпні місяці, з допомогою адвокатського запиту, вдалось отримати Звіт і виявились, що в оцінку частки для розрахунку при виході з ТОВ попало не все обладнання фірми, не всі споруди, повністю відсутні оборотні активи і в розрахунку зовсім невраховані зобов'язання фірми перед кредиторами.
Після моїх консультацій з експертами оцінювачами будівель та споруд, я прийшов до висновку, що ринкова вартість основних активів товариства, а це три будівлі, (що складають 80% від всіх її активів) в рази занижена.
Всі свої зауваження і пропозиції по оцінці майна я виклав у листах до товариства, з проханням провести інвентаризацію всього майна фірми і провести спільну оцінку необоротних активів, а особливо будівель фірми.
В відповідь отримав листа, що оцінка частки для розрахунку при виході з ТОВ зроблена правильно. Проте в вересні 2019 року, на мою адресу від товариства надходить ще один звіт за № И-848/1, в якому переписані всі виробничі запаси та інші ТМЦ і через коефіцієнт 1,0 вони дооцінені до ринкової вартості, що збільшило оцінку моєї долі ще на 216 тис. грн.

Замовив Рецензію на Звіт № И-848; - результат був негативним, "Звіт не може бути використаний ...", оскільки він не відповідав ряду положень нормативних актів з оцінки майна та корпоративних прав, більш того оцінювачі мали прострочені документи на право виконання певних видів оціночних робіт.
В жовтні місяці, після довгого листування, товариство признало, що Звіт про оцінку майна за № И-848 є негативним і повідомило мене, що замовили новий Звіт про оцінку майна і пообіцяли повідомити мене коли він буде готовий.

Проходить місяць, другий, а нового Звіту немає, а це означає, що і невизначеною залишається і моя оцінка частки для розрахунку при виході з ТОВ в майні фірми, яку товариство має сплатити мені на протязі року з моменту виходу із товариства, а оскільки частка не визначена то і розрахунків ніяких ніхто проводити не збирається.
В листопаді місяці я прийняв рішення замовити за свій кошт Звіт про оцінку корпоративних прав всіх учасників товариства, з метою визначення моєї долі на день мого виходу з товариства та Рецензію на нього.
У Звіті виконаному суб'єктами оціночної діяльності Снєгур від 30 листопада 2018 року, моя доля визначена в розмірі -2.925.240,0 грн.
Рецензія, виконана суб'єктом оціночної діяльності від 10.12.2018 року, класифікувала цей Звіт як "...відповідає вимогам нормативно правових актів з оцінки майна, але має незначні недоліки, які не вплинули на достовірність оцінки"

Минуло півроку від дня виходу з товариства, а я не отримав від фірми ні нового Звіту, ні обґрунтованого розрахунку моєї долі, ні оцінки частки для розрахунку при виході з ТОВ. Тому в грудні місяці подав до господарського суду позов з проханням у судовому процесі визначити мою вартісну частку в майні фірми.


За два дні до першого підготовчого засідання суду 04.02.2019 року, товариство нарешті надало мені новий Звіт від 01.02. 2019 року, виконаний ПП "Бюро М", м. Київ

В цьому звіті моя доля визначена в розмірі 1.181.217,0 грн.

Консультації зі спеціалістами оцінювачами від ФДМУ, а також із судовими експертами з оцінки майнових прав, привели мене до рішення про те, що подальше відстоювання у суді позиції про більш достовірну оцінку майна фірми, що викладена у Звіті від Снєгур безперспективне. За порадою адвоката я звернувся до суду з заявою про залишення справи без розгляду, оскільки відповідач надав новий Звіт про оцінку майна який потребує значного часу для його вивчення та аналізу.

Майже всі спеціалісти з якими я консультувався відмітили, що Звіт від ПП "Бюро М" містить елементи маніпулятивності, з метою занизити реальну ринкову вартість основних активів замовника оцінки.
У Звіті дуже багато суб'єктивних суджень та припущень зроблених оцінювачами, які не відповідають реаліям ринку майна Чернігівського регіону, зокрема дуже багато сторінок Звіту, формул, таблиць та різних підходів застосовано щодо оцінки низько вартісного майна фірми; (верстатів, обладнання, обігових ТМЦ), в той час як найбільш вартісні майнові активи, будівлі та споруди, оцінені тільки за дохідним підходом, який в своїй основі базується на суб'єктивних прогнозах та припущеннях оцінювачів.
Оцінювачі, знаючи, що вимогами п.38 Національного стандарту №1 "Загальні засади оцінки майна і майнових прав" встановлено, що основним методичним підходом для проведення оцінки майна при вирішенні питань майнового інтересу є витратний(майновий) підхід, свідомо, правильно назвавши сам розділ 8 Звіту "Розрахунок вартості цілісного майнового комплексу товариства за майновим підходом", оцінку ж будівель та споруд товариства в підрозділі 8.3. ( стор. 81 Звіту), провели лише за дохідним підходом, допустивши при цьому грубе порушення вимог стандарту.
Всі експерти зазначали, що відстояти цю позицію у суді буде надто складно.

Маніпулювання з використанням дохідного підходу щодо оцінки основних активів товариства привело до того, що найбільш стара будівля, без гарного ремонту та реконструкції, що експлуатується лише на 15%, не має каналізації, отримала найвищу вартість одного м.кв. площі -3579,10 грн.
В той час як нова будівля, 1988 р. забудови, загальною площею 1658,1 м.кв., реконструйована і здана ДАБІ в 2010 році, на 100% завантажена, має в 2 рази меншу вартість одного м.кв. площі -1774,72 грн.
Наведені у Звіті від ПП"Бюро М" результати оцінки одного м.кв. нерухомості товариства в врази не відповідають рівню індикативних(мінімально допустимих) цін, встановлених Фондом державного майна України по Чернігівському регіону, зокрема по м. Чернігову на 2018 рік

Після 20.06.2019 року, я маю намір знову звернутись до господарського суду з проханням визнати оцінку частки для розрахунку при виході з ТОВ, надану товариством недостовірною, яка не відповідає ринковій вартості моєї частки в статутному капіталі.

Тому в ході консультації з адвокатом з корпоративних спорів вашої організації я хочу отримати відповідь на наступні питання:

1. Яка з описаних вище оцінок частки для розрахунку при виході з ТОВ є правильною (моїх оцінювачі, чи «Бюро М», яке найняли опоненти).

2. Яка ймовірність позитивного вирішення даної справи у суді.

3. Чи візьметься Ваше бюро за юридичне супроводження даної справи.

Адвокат з корпоративних спорів / Розрахунки з учасником при виході з ТОВ / Оцінка частки в статутному капіталі при виході з ТОВ
Изменено: 4 года, 11 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Оцінка частки для розрахунку при виході з ТОВ 4 года, 11 мес. назад #4015

Дякую за звернення!

За господарським процесуальним кодексом доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює обставини, які мають значення для вирішення справи. Зокрема, письмові докази та висновки експертів.

Хоча звіти суб'єктів оціночної діяльності є письмовими доказами, проте за ГПК доказом обставин, для встановлення яких потрібні спеціальні знання, є саме висновок експерта.

Оцінка частки для розрахунку при виході з ТОВ вимагає спеціальних знань матеріального світу й ринкових реалій.

Крім цього, у випадку, коли жодною стороною не наданий висновок експерта з таких питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає судову експертизу.

Звіт суб'єкта оціночної діяльності, який ви замовили і отримали, так само як звіт "Бюро М", отриманий опонентом, про який ви написали, не є висновками судової експертизи. Тому, при розгляді справи в суді, якщо ви та ТОВ нададуть ці звіти у справу для доведення оцінки частки в статутному капіталі для розрахунку при виході з ТОВ, суд вимушений буде призначити саме судову експертизу у державному інституті судових експертиз.

Щоб не чекати довго судової експертизи в держустанові і зекономити на оплаті варто самостійно звернутися до судового експерта і отримати його висновок. Це дозволяється учаснику ТОВ - позивачу у справі.

Детальні відповіді на ваші запитання читайте в цій статті, а також за цим посиланням.

Адвокат з корпоративних спорів / Розрахунки з учасником при виході з ТОВ / Оцінка частки в статутному капіталі при виході з ТОВ
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 11 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.20 секунд