Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня

Признание завещания недействительным
(1 чел.) (1) гость
УКР.: Юридичний форум: Виникнення й припинення права на спадкування. Прийняття спадщини. Оформлення спадщини. Оспорювання заповітів. Спадкові спори в судах.

РУС.: Юридический форум: Возникновение и прекращение права на наследование в Украине. Принятие наследства. Оформление наследства. Оспаривание завещаний. Наследственные судебные дела в Украине и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Признание завещания недействительным

Признание завещания недействительным 6 года, 10 мес. назад #3009

  • zdravnic
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 1
  • Репутация: 0
Ищу юриста, вопрос наследства, признание завещания недействительным.

Я в разводе 3 года. С мужем прожила 22 года у нас общий сын и дочь от первого брака, которая тоже этот период жила с нами, проживали в Запорожье.
3-х комнатная квартира в которой мы жили, была приватизирована на двоих, где ½ принадлежит каждому из супругов без разделения. Квартиру собирались продать и деньги разделить.
После развода я ушла на съемную квартиру. Муж остался в квартире. Когда уходила выплатила все долги за квартиру. На сейчас долг составляет 21 000 грн.
Со временем у мужа появилась женщина которая переехала жить к нему в нашу квартиру. Там она прожила с бывшим мужем около 2-х лет.
Бывший муж заболел Раком (лицевой части). Проходил химию, но к сожалению, не помогло. 4 стадия рака. Отправили доживать домой, признали нетранспортабельным, прописали морфий.
За 1,5 месяца до смерти, лежачий и под морфием бывший муж едет в ЗАГС, расписывается, по пути заезжает к нотариусу пишет Завещание всего своего имущества на новую жену. В это время новая жена активно восстанавливает правоустанавливающие документы на квартиру через суд (оригинал у меня).
Через 1,5 месяца умирает, несколько дней после смерти новая жена не сообщала сыну что отец умер, говорила, что по телефону разговаривать отец не может «отняло мову» (сын живет в другом городе). Похоронила никого не пригласив из родственников.

Как в данной ситуации защитить права сына?
Возможно ли подать на признание завещания недействительным?
Может ли брак заключенный в таких условиях быть фиктивным?
Имеет ли право дочь на наследство?
Буду благодарна за совет.
Светлана 066.361.44.22
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
Изменено: 6 года, 9 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Признание завещания недействительным 6 года, 10 мес. назад #3010

В вашем случае есть 2 варианта развития событий.

1) Менее лояльный к вам и не требующий вашего значительного участия.

Бывшему супругу принадлежала 1/2 часть квартиры на день смерти. Именно эта часть квартиры передана по завещанию новой жене. Но, не зависимо от содержания завещания, несовершеннолетним детям переходит в наследство 1/2 доли, которая им принадлежала бы в случае отсутствия завещания. Т.е. каждому из несовершеннолетних детей в вашем случае принадлежит по 1/12 части квартиры (если у умершего не было живых нетрудоспособных родителей). Нужно обратиться к нотариусу для получения свидетельства на эти части.

2) Более лояльный к вам, требующий вашего значительного участия и привлечения помощи адвоката.

Обращение в суд с иском о признании брака недействительным как заключённого умершим в состоянии, в котором он не осознавал значение своих действий и не мог ими руководить.
Обращение в суд с иском о признание завещания недействительным как выданного завещателем в состоянии, в котором он не осознавал значение своих действий и не мог ими руководить.

Этот факт устанавливается посмертной судебной нарколого-психиатрической экспертизой на основании медицинских и иных документов, подтверждающих болезни и назначенные препараты. Чем больше документов вы сможете предоставить и чем более полно они помогут установить состояние здоровья и психики умершего на день брака и завещания, тем выше вероятность положительного результата.

При признании брака и завещания недействительными 1/2 часть квартиры бывшего супруга переходит в равных долях детям, независимо от их возраста (если у умершего не было живых родителей).



Адвокат зі спадщини / Представництво у спадкових спорах / Прийняття спадщини через суд / Юридичні послуги
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 3 года, 6 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Визнання заповіту недійсним 4 года, 3 мес. назад #4091

  • rardsot
  • Вне сайта
  • Заблокирован
  • Постов: 6
  • Репутация: 0
Добрий день.

В заповіті посвідченому секретарем виконкому сільскої ради рукописним є тільки підпис заповідача, все інше на компьютері. Яка ймовірність визнання заповіту нікчемним або не дійсним в цьому випадку?

Читаю вашу статтю ВИЗНАННЯ НЕДІЙСНИМ ЗАПОВІТУ, ПОСВІДЧЕНОГО ПОСАДОВОЮ ОСОБОЮ СІЛЬРАДИ.Из вашої статті За п. 1.4. розділу «Посвідчення заповітів» Наказу Міністерства юстиції України від 11.11.2011 р. №3306/5 «Про затвердження «Порядку вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування» (далі-Порядок 3306/5) -
у випадку запису заповіту зі слів заповідача посадовою особою заповідач повинен зачитати його і зробити про це запис перед своїм підписом.

Що за запис? про що йдеться? А якщо нема взагалі ніякого запису ? Це порушення ? Наскільки вагоме ?
Изменено: 4 года, 3 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Визнання заповіту недійсним 4 года, 3 мес. назад #4093

Доброго вечора!

Сам по собі факт складання секретарем сільради заповіту на комп’ютері не вартий визнання заповіту недійсним.
Заповідач може заздалегідь чи при особистій явці попросити посадову особу скласти заповіт.

У випадку запису заповіту посадовою особою заповідач повинен зробити власноручний запис перед своїм підписом про те, що заповіт ним зачитаний, записаний вірно і відповідає його волі.
Якщо немає такого запису, це є порушенням порядку посвідчення заповіту і, в комплексі з усіма іншими обставинами можна заявляти про визнання заповілту недійсним в суді.

Для вирішення імовірності визнання правочину недійсним та обговорення юридичних послуг треба аналізувати події складання та посвідчення заповіту в сукупності.

Визнання заповіту недійсним / Адвокат з спадкових справ / Юридичні послуги
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 3 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Визнання заповіту недійсним 4 года назад #4103

  • Di_racer
  • Вне сайта
  • Захожу иногда
  • Постов: 44
  • Репутация: 3
Прошу висловити думку щодо визнання заповіту недійсним.

16.01.2020 померла заповідачка моя тітка.

Я і мій племінник маємо право на спадщину по закону. Тож передусім вирішили уточнити питання щодо наявності заповіту. Як вияснив нотаріус, заповіт є ( копію витягу з реєстру додаю): від 14.12.2016; місце посвідчення ( як вказано у витягу ) –сільська рада. Я звернувся до в.о. старости села та дізнався, що спадкоємцем за цим заповітом є наче є якийсь племінник тітки в місті Миргороді. Ми вперше почули про нього.

Земляки повідомили, що складення заповіту на себе просила у померлої соціальна працівниця, яка доглядала за тіткою. На нашу думку, зорієнтувати на заповіт могла саме вона. Тітка ініціативи щодо написання заповіту не проявляла.

Звернувся я ще до секретарки сільради, котра посвідчувала заповіт. Вона повідомила, що посвідчувала заповіт вдома спадкодавиці ( чому не на робочому місці, як це вказано у витягу? ЯКА ПРИЧИНА СКЛАДАННЯ ЗАПОВІТУ НЕ В СІЛЬРАДІ?); що її ( секретарку ) з сільради возили до заповідача «старенька бабушка з чоловіком»; що вона «показувала цих людей» заповідачці; що у заповідачки «не було довідки про недієздатність» ( мабуть навпаки – у того, хто посвідчує, має бути довідка про дієздатність заповідача).

Ми сумніваємося в тому, що заповіт був з волі заповідача.

Прошу відреагувати і уточнити, передусім, чи є родичем померлої спадкоємець за заповітом «якийсь племінник» ? Чи посвідчений підписом свідка заповіт тітки від 14.12.2016 року? Чи була у секретарки сільради при посвідченні заповіту довідка про дієздатність заповідача?
Померла була неграмотною (ні читати не вміла, ні писати ). В такому випадку згідно зі статтею 1248 ЦК потрібно, щоб був заповіт посвідчений 2-ма свідками. Чи є таке посвідчення на заповіті,- невідомо.

З архівного сектору Гадяцької РДА довідки щодо освіти померлої немає. Чи достатньо цього для визнання заповіту недійсним?
Спасибо сказали: petro.galushka@gmail.com

Re: Визнання заповіту недійсним 4 года назад #4104

Доброго дня!

Не має юридичного значення те, чи є родичем померлої спадкоємець за заповітом. Заповідач має право розпорядитися своїм майном на випадок смерті, склавши заповіт на будь-чиє ім’я, не обов’язково родичам.

Особа, яка посвідчує заповіт, зокрема, секретарка сільради, при посвідченні заповіту не зобов’язана вимагати довідку про дієздатність заповідача.

Для визнання заповіту недійсним у вашому випадку доцільно:

А) доводити переконливими і належними доказами, що спадкодавиця на час складання заповіту внаслідок раніше встановленої стійкої недієздатності чи внаслідок хвороби чи інших істотних обставин конкретно на день складання заповіту не усвідомлювала значення і наслідків його складання;
або
Б) доводити переконливими і достатніми доказами, що вона не була грамотною і об’єктивно не могла прочитати заповіт, а також що одночасно при цьому секретарем сільради порушено правила посвідчення заповіту, в т.ч. щодо відсутності свідків чи порядку й форми його посвідчення;

Щоб почати цей процес, необхідно подати позов до суду про визнання заповіту недійсним і просити суддю витребувати від сільради копію заповіту та запису в книзі реєстрації нотаріальних дій про його реєстрацію.

Потім, ознайомившися з ними, розробляти правову позицію, зміст подальших юридичних дій і збирати докази (в першу чергу медичні документи та показання свідків, в т.ч. секретаря сільради та осіб, які можуть підтвердити обставини, максимально близькі до дня і фактів посвідчення заповіту).

Ви зможете побачити повний текст заповіту після того, як спадкоємець - сторонній племінник звернеться до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини за заповітом і подасть його нотаріусу. Це може статися будь-коли до закінчення 6 місяців з дня смерті. У ваших інтересах першому знайти довіреного нотаріуса, звернутися до нього й відкрити спадкову справу. В такому випадку її вестиме саме цей нотаріус.

Розбіжності в даті смерті та свідоцтва про смерть можуть мати певне значення, але для цього в вашому описі мало відомостей, щоб висловити думку.

Послуги адвоката зі спадщини / Визнання заповіту недійсним 2020
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.31 секунд