Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня
УКР.: Юридична практика: Корпоративні спори, спори між учасниками і підприємством, заволодіння контролем над підприємством, розгляд корпоративних спорів судом і ін. Створення, діяльність, ліквідація ТОВ, передача частки в ТОВ, вихід із учасників ТОВ, статут ТОВ, майно ТОВ, збори учасників ТОВ, директор ТОВ і ін.

РУС.: Юридическая практика: Корпоративные споры, споры между учредителями и предприятием в Украине, завладение контролем над предприятием, рассмотрение корпоративных споров судом в Украине и др. Создание, деятельность, ликвидация ООО в Украине, собрание участников, передача доли в ООО, выход из участников ООО, устав ООО, имущество ООО, взносы участников ООО, директор ООО и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Вступ спадкоємця до ТОВ ЧИ відмова від вступу ?

Вступ спадкоємця до ТОВ ЧИ відмова від вступу ? 7 года, 4 мес. назад #2125

  • Anitaagert
  • Вне сайта
  • Заблокирован
  • Постов: 1
  • Репутация: 0
В мене був батько - учасник ТОВ на 11 %. У ТОВ є велике приміщення заводу, де мій батько та я здійснювали підприємницбку діяльність.
Батько помер. В мене є свідоцтво про спадщину на цю частку в статутному фонді.

Як мені краще як спадкоємцю вступити в ТОВ чи вийти з нього, щоб отримати частину яка належала батькові?

З директором відносини не ладяться, а йому з жінкою належить 83% статутного фонду( на двох).

Прошу виставити рахунок на оплату за юридичну консультацію адвоката.
Изменено: 6 года, 1 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Вступ спадкоємця до ТОВ ЧИ відмова від вступу ? 7 года, 4 мес. назад #2203

В вашому випадку щодо вступу спадкоємця до ТОВ чи відмови від вступу в учасники думка наступна.

1) Вам не варто здійснювати вступ спадкоємця до ТОВ, оскільки при голосах в 11% статутного капіталу ви не матимете вирішального впливу на будь-які рішення вищого органа, бо контрольний пакет голосів належить особі, в якої 83% (на двох з дружиною), з якими у вас не має конструктивного співвробітництва. Здійснивши вступ спадкоємця до ТОВ з часткою в 11%, ви будете залежними від рішень власника контрольного пакета.

2) Варто подати заяву про відмову спадкоємця від вступу в ТОВ з вимогою видати в натуральній формі чи сплатити вартість частини майна товариства, розрахованої на дату смерті батька, пропорційно його 11%, в строк, наприклад, 10 днів (ст. 55 Закону про господарські товариства, ст. 147 ЦКУ).

3) Не отримавши від ТОВ відповіді чи належної оплати, подати позов до господарського суду про стягнення належної суми, діючи як позивач-ФОП.

Позов обгрунтувати несплатою в строк 12 місяців з дня смерті батька.

Звернення саме до господарського суду з вашої сторони як ФОПа, обумовлене тим, що при розгляді справи в господарському процесі застосовуватиметься Постанова Пленуму ВГСУ від 25.02.2016 р. “Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин”, де зазначено, що якщо спадкоємець відмовився від участі у ТОВ або йому відмовлено у прийнятті до товариства, до відносин, пов'язаних з виплатою спадкоємцю вартості частки майна ТОВ, за аналогією застосовується ст. 54 Закону "Про господарські товариства"; під час вирішення спорів щодо розрахунків з учасником, який вийшов з ТОВ, господарським судам слід враховувати, що вартість частини майна товариства, що належить до виплати такому учаснику, повинна визначатися виходячи з вартості усього майна, що належить товариству, в тому числі основних засобів, нематеріальних активів, оборотних активів, майна невиробничого призначення з урахуванням майнових зобов'язань товариства; учасник ТОВ має право вимагати виплати на підставі дійсної (ринкової) вартості майна товариства, а судом має бути задоволено клопотання учасника, який вийшов про проведення експертизи такої вартості необоротних і оборотних активів ТОВ та його зобов’язань для обчислення суми, що належить до сплати.

Навіть якщо в статуті ТОВ зазначено, що розрахунки при відмові від вступу спадкоємця здійснюються по балансовій вартості майна, в господарському судочинстві застосовуватиметься вищевказаний Пленум ВГСУ.
Ваші шанси на задоволення позову, виходячи з ринкової вартості майна, а не балансової, є високими.

4) В суді просити накласти арешт на відчуження майна до прийняття рішення в спорі.

5) Якщо господарський суд відмовить у прийнятті позовної заяви на підставі того, що ви як спадкоємець отримали спадщину, не будучи ФОПом, а тому повинні звертатися до загального суду, то шанси на задоволення позову, виходячи з ринкової вартості майна, є нижчими, а добитися бажаного результату буде складніше.

Це обумовлено тим, що при розгляді справи загальним судом в цивільному процесі застосовуватиметься постанова ПЛЕНУМУ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ від 24.10.2008 N 13 “Про практику розгляду судами корпоративних спорів”, де зазначено, що при визначенні порядку і способу обчислення вартості частини майна товариства та частини прибутку, яку має право отримати учасник при виході з ТОВ, а також порядку і строків їх виплати господарські суди мають застосовувати відповідні положення установчих документів товариства. У випадку неврегульованості в установчих документах вартість частини майна товариства, що підлягає виплаті, повинна відповідати вартості чистих активів товариства, що визначається в порядку, встановленому законодавством, пропорційно його частці в статутному капіталі товариства на підставі балансу, складеного на дату виходу (виключення). Розрахунок належної учаснику частини прибутку здійснюється на дату виходу (виключення) з товариства;
Відповідно до ч. 5 ст. 147 ЦК аналогічно визначається вартість частини майна ТОВ, яка підлягає видачі або виплаті спадкоємцю фізичної особи-учасника у випадку відмови спадкоємця від вступу до ТОВ або відмови у прийнятті його до товариства. Її вартість визначається на день смерті учасника (ст. 55 Закону про господарські товариства).

Якщо в статуті ТОВ, де ваш батько був учасником, зазначено, що розрахунки зі спадкоємцем при відмові від вступу до ТОВ здійснюються по балансовій вартості майна, то загальний суд за вказаною постановою Пленуму виходитиме саме з балансової вартості. Довести неправильність цієї вартості шляхом судово-бухгалтерської експертизи набагато складніше, ніж у випадку розгляду справи в господарському суді.

Додатково з вашого питання дивіться на форумі Юридичного бюро Писаренка за посиланням, а також тут.

Послуги адвоката по корпоративним спорам / Вступ спадкоємця до ТОВ / Виключення померлого з ТОВ
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 5 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.30 секунд