Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня
УКР.: Юридичний форум: Питання примусового виконання судових рішень, відкриття, зупинення, закінчення виконавчого провадження, арешт і розшук майна виконавцем, оскарження дій державного чи приватного виконавця і ін.

РУС.: Юридический форум: Вопросы принудительного исполнения судебных решений в Украине, открытие, приостановление, завершение исполнительного производства, арест и розыск имущества исполнителем, обжалование действий государственного или частного исполнителя и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Виконання рішення українського суду за кордоном

Виконання рішення українського суду за кордоном 5 года, 7 мес. назад #3813

  • BrianFup
  • Вне сайта
  • Заблокирован
  • Постов: 1
  • Репутация: 0
Добрий день!

У нас з двох боржників за рішенням українського суду стягнено великий борг.
Один з них на час винесення рішення українського суду мав бізнес і проживав в Україні, але він росіянин.

А другий - українець, але для невиконання рішення суду закрив бізнес, забрав гроші і виїхав за кордоном, де відкрив фірму і живе.

Як добитися виконання рішення українського суду за кордоном?
Чув що є процедура визнання іноземного рішення в іншій країні через суд і його римусового виконання.

Дякую
Виставте рахунок на сплату за юридичну консультацію.
Изменено: 5 года, 7 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Виконання рішення українського суду за кордоном 5 года, 7 мес. назад #3814

Дякую за звернення до ЮБП!

Дійсно, в багатьох випадках є процедура визнання і примусового виконання рішення українського суду за кордоном.
За цією процедурою ви звертаєтеся до суду в країні, де планується примусове виконання, який при відсутності підстав для відмови в визнанні такого рішення постановляє ухвалу про приведення його до примусового виконання і видає виконавчий документ.
Далі на підставі виконавчого листа в цій країні відкривається виконавче провадження і здійснюється примусове стягнення боргу за звичайними нормами, встановленими законодавством запитуваної країни.

Щоб ініціювати виконання рішення українського суду за кордоном, необхідно звернути увагу на таке:

1. В кращому випадку між Україною і країною, в якій запитуватиметься примусове виконання рішення, повинен діяти міжнародний договір, умовами якого встановлено визнання і виконання судових рішень однієї з договірних сторін на території другої.
В гіршому випадку, при відсутності вказаного міжнародного договору, в місцевому законодавстві запитуваної країни повинно бути встановлено визнання і приведення до виконання іноземних судових рішень за принципом взаємності з презумпцією її існування.

2. Клопотання до суду за кордоном про примусове виконання рішення українського суду повинно здійснюватися за процедурою й переліком документів, встановлених міжнародним договором.
Документи за переліком мають бути належно посвідченими в Україні, легалізованими чи апостильованими (за необхідності), і супроводжуватися нотаріальним перекладом на відповідну мову.

3. Клопотання про примусове виконання рішення українського суду за кордоном приймається локальним судом за місцем проживання (знаходження) іноземного боржника чи його майна. Якщо таке місце і наявність майна не буде завчасно з'ясоване вами й зазначене з підтвердженнями в клопотанні, то його прийняття до розгляду може не відбутися або відбудеться зі значним затягуванням часу на пересилку документів до належного суду.

4. При підготовці й відправленні клопотання й документів до іноземного суду необхідне дотримання вимог процесуального кодексу запитуваної країни.
За нашою власною практикою процесуальне законодавство різних країн містить додаткові вимоги до змісту й комплекту необхідних документів а також дій, без яких клопотання про виконання рішення українського суду за кордоном не буде прийняте до розгляду чи задоволене.
Локальними процесуальними кодексами також встановлюється підвідомчість справ за вказаними клопотаннями, розмір і порядок сплати судового збору.

5. Якщо боржник, щодо якого запитується виконання українського рішення, не приймав участі в судовому процесі, вимагатимуться належні докази про своєчасне повідомлення йому про судовий розгляд.

6. Різними міжнародними договорами і місцевими законодавствами встановлено різні правила щодо подачі виконавчого листа українського суду за кордоном для виконання українського судового рішення.

В деяких випадках вимагається подача оригіналу виконавчого листа. В такому разі звернення до іноземного суду вимагає глибокого зваження, якщо за цим же виконавчим листом відкрито й здійснюється виконавче провадження в Україні. При поверненні виконавчого листа за заявою стягувача виконавче провадження в Україні підлягає закінченню.
В деяких випадках вимагається подача документа про часткове виконання рішення в Україні й не зазначається про подачу оригіналу виконавчого листа. В такому разі подається належно засвідчена копія виконавчого документа та довідка ДВС про розмір стягненої в Україні частини боргу й вартість виявленого майна боржника, на яке планується звернення стягнення.

7. Звернення про виконання рішення українського суду за кордоном обмежено, як правило, 3-ма роками з дня набрання ним чинності.
Тривалий, на перший погляд, строк може бути пропущено з огляду на перелік та форму документів, необхідних для подачі, і час та процедури, потрібні для їх збору.

Послуги адвоката у виконавчому провадженні / Адвокат з виконання рішення українського суду за кордоном.
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 4 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.20 секунд