Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня
УКР.: Юридичний форум: Питання примусового виконання судових рішень, відкриття, зупинення, закінчення виконавчого провадження, арешт і розшук майна виконавцем, оскарження дій державного чи приватного виконавця і ін.

РУС.: Юридический форум: Вопросы принудительного исполнения судебных решений в Украине, открытие, приостановление, завершение исполнительного производства, арест и розыск имущества исполнителем, обжалование действий государственного или частного исполнителя и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Тимчасове обмеження виїзду за кордон 2018

Тимчасове обмеження виїзду за кордон 2018 8 года, 1 мес. назад #1545

  • efremenko0840@mail.ru
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 4
  • Репутация: 0
Добрий день!

Відкрито виконавче провадження, але за півтора роки боргу з боржника не стягнено. ДВС направив запити про майно та рахунки, але їх не виявлено. Боржник за час суду та після багато разів міняв квартиру.

Я звернувся до ДВС з клопотанням про обмеження виїзду за кордон боржника.

Але держвиконавець написав відповідь, що не може подати такого клопотання, оскільки боржник ні разу не з'являвся на вимогу виконавця в ДВС і навіть не отримав постанову про відкриття виконавчого провадження.

Як краще діяти, щоб добитися хоча б встановлення тимчасового обмеження виїзду за кордон?

Дякую за відповідь
Изменено: 5 года, 5 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Тимчасове обмеження виїзду за кордон 2018 5 года, 5 мес. назад #3845

Дякую за звернення до Юридичного бюро Писаренка!

Для успішного результату звернення до суду про встановлення тимчасового обмеження виїзду за кордон боржникам дійсно має істотне значення доведення виконавцем факту ухилення боржником від виконання судового рішення.

Для цього матеріали виконавчого провадження мають містити докази отримання боржником постанови ДВС про відкриття виконавчого провадження та, бажано, подальших вимог ДВС, пов'язаних з виконанням судового рішення.

При відсутності доказів судом буде відмовлено у клопотанні ДВС про встановлення тимчасового обмеження виїзду за кордон боржникам.

За Інструкцією з організації примусового виконання рішень Мінюсту від 29.09.2016 №2832/5 подання виконавця про тимчасове обмеження виїзду за кордон боржника має обов’язково містити обґрунтування наявності фактів його ухилення від виконання зобов’язань.

За практикою застосування ст. 377-1 ЦПКУ щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України в листах ВСУ від 19 грудня 2012 р. № 119/0/54-12 та від 01.01.2017 - саме по собі судове рішення за відсутності факту ухилення боржника від виконання зобов’язань, покладених на нього рішенням суду, не є підставою для обмеження права боржника на виїзд за кордон.

Отже, якщо з матеріалів ВП видно, що боржникам постанови про відкриття виконавчого провадження надіслані, але не отримані ними, то підстави для обґрунтування у суді фактів ухилення боржника від виконання зобов’язань за рішенням суду відсутні і тимчасове обмеження виїзду за кордон їм не буде встановлене.

Щоб добитися вашої мети спочатку зверніться до виконавця з клопотанням про з'ясування адреси проживання чи житлової нерухомості боржника.

Потім - з клопотанням про направлення постанови та вимог ДВС про виконання судового рішення боржнику на фактичну поточну адресу проживання.

Якщо держвиконавець відмовиться виконати ваше клопотання, подайте скаргу на його бездіяльність начальнику ДВС.

Зразок скарги з нашої практики адвоката з виконавчого провадження у подібних вашим обставинах:

СКАРГА
на бездіяльність державного виконавця з направлення постанов та вимог боржникам


Реквізити виконавчого документа (далі-Наказ):
Резолютивна частина:
Стягнути солідарно з ____________ та ___________ ________грн. незадоволених вимог кредитора.

01.11.2018 р. мною, представником Стягувача, надіслано поштою клопотання від 25.10.2018 р., яке отримано держвиконавцем і є у справі.
В клопотанні я просив, зокрема, з’ясувати зареєстроване місце проживання боржників, а також направити їм постанови про відкриття виконавчого провадження та вимоги з’явитися до ДВС для дачі пояснень та виконання Наказу на адреси фактичного проживання боржників, оскільки ці документи, направлені на адресу м. Київ пров. _____, 4, боржниками не отримано.
Боржники не проживають в м. Києві по пров. _____, 4, про що в матеріалах виконавчого провадження є довідка Державної міграційної служби та клопотання самого боржника, подані мною в додатку до клопотань.

Отримання вказаних постанов та вимог боржниками при невиконанні ними Наказу має істотне значення для доведення їхнього ухилення від виконання судового рішення як підстави для звернення до суду про встановлення тимчасового обмеження у виїзді з України за кордон.
Без отримання вказаних постанов та вимог боржниками обмеження їх у виїзді за кордон з України неможливе.

Тому направлення постанов та вимог держвиконавця на правильні адреси боржників має важливе значення.

Але при ознайомленні з матеріалами справи 09.11.2018 р. я з’ясував, що клопотання держвиконавцем не виконане, запити не направлені, документи боржникам не відправлено.

Такою бездіяльністю держвиконавець фактично створює неможливість звернення до суду для встановлення обмеження у виїзді боржників за кордон з України як виключного заходу забезпечення виконання Наказу.

Боржники проживають в м. Києві по вул. ______, 18 кв. 4, що випливає з зазначеного в довідці ДМСУ та 2-х клопотань боржника А.Г. (є у справі).
Крім цього, боржник В.А, громадянин Росії, мав місце реєстрації станом на 2012 рік - Росія м.________, вул. ______, 10.

Після видачі Наказу боржник В.А. можливо виїхав з України й змінив місце проживання та перебування за її межами.

Через це є доцільним направлення постанов та вимог боржникам на адресу м. Київ вул. ___, 18 кв. 14 та на адресу проживання в Росії.

Стягувачу не відома адреса проживання В.А. в Росії на сьогодні.

За ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.
Але ця норма порушена бездіяльністю держвиконавця зі з’ясування адрес боржників та направлення їм документів.

За ст. 16 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22.01.1993 р. між державами СНД Договірні Сторони на прохання надають одна одній відповідно до свого законодавства допомогу при встановленні адрес осіб, які проживають на їх територіях, якщо це потрібно для здійснення прав їх громадян. При цьому запитуюча Договірна Сторона повідомляє наявні в неї дані для визначення адреси особи, зазначеної в проханні;
Установи юстиції Договірних Сторін надають одна одній допомогу у встановленні місця роботи і доходів проживаючих на території запитуваної Договірної Сторони осіб, до яких в установах юстиції запитуючої Договірної Сторони пред'явлені майнові вимоги у цивільних, сімейних і кримінальних справах.

Крім цього, за ст.ст. 4, 7, 10, 11 Конвенції установи юстиції надають одна одній правову допомогу шляхом, зокрема, вручення документів, які складаються на російській мові.

За ст.ст. 51, 53 Конвенції кожна з Договірних Сторін на умовах, передбачених цією Конвенцією, визнає і виконує рішення установ юстиції у цивільних справах щодо грошових зобов'язань, винесені на території інших Договірних Сторін.
Для визнання і виконання іноземного судового рішення стягувач звертається до відповідного суду держави за територіальним місцем проживання чи знаходження боржника або його майна.

З огляду на вказане, прошу зобов'язати головного державного виконавця __ПІБ__ згідно клопотання Стягувача від 25.10.2018 р.:

1. направити обом боржникам на адресу м. Київ вул. ___, 18 кв. 14 постанови про відкриття виконавчого провадження та вимоги з’явитися в ДВС для дачі пояснень щодо виконання Наказу;
2. направити боржнику В.А. постанову про відкриття виконавчого провадження та вимогу з’явитися в ДВС для дачі пояснень щодо виконання Наказу, складені російською мовою, на адресу в Росії;
3. направити до Міністерства юстиції Російської Федерації запит російською мовою про з’ясування й повідомлення зареєстрованого місця проживання В.А., остання відома адреса місця проживання якого в Росії – _м. __вул.___ кв. 195, а також місця його роботи, розміру та джерела отримання ним доходів, найменування (з зазначенням індивідуальних ознак) та місця знаходження належного йому рухомого та нерухомого майна, включаючи частки в статутному капіталі підприємств (для забезпечення примусового виконання рішення Господарського суду м. Києва №______та можливості Стягувачу звернутися до іноземного суду з клопотанням про визнання та виконання рішення);
5. направити боржнику В.А. постанову про відкриття виконавчого провадження, складену російською мовою, на адресу його з’ясованого місця проживання в Росії;

Адвокат з виконавчого провадження / Оскарження дій виконавця
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 5 года, 1 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Тимчасове обмеження виїзду за кордон 2018 5 года, 5 мес. назад #3848

За Інструкцією з організації примусового виконання рішень Мінюсту від 29.09.2016 №2832/5 подання виконавця про тимчасове обмеження виїзду за кордон боржника має обов’язково містити обґрунтування наявності фактів його ухилення від виконання своїх зобов’язань.

За практикою застосування ст. 377-1 ЦПКУ щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України в листах Верховного суду України від 19 грудня 2012 р. № 119/0/54-12 та від 01.01.2017 пояснено, що саме по собі рішення суду про стягнення заборгованості за відсутності факту ухилення боржника від виконання зобов’язань, покладених на нього рішенням суду, не є підставою для обмеження права боржника на виїзд з України.

Відтак, якщо з матеріалів виконавчого провадження видно, що боржникам постанови про відкриття виконавчого провадження надіслані, але не отримані жодним з адресатів, то підстави для обґрунтування у суді фактів ухилення боржника від виконання зобов’язань, покладених на нього рішенням суду, відсутні і тимчасове обмеження виїзду за кордон їм не буде встановлене.
2018

Додатково щодо питання тимчасового обмеження виїзду за кордон боржникам читайте тут на форумі ЮБП.



Адвокат з виконавчого провадження / Оскарження дій виконавця
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 5 года, 1 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.19 секунд