Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня

Чи є іноземне представництво платником податків?
(1 чел.) (1) гость
УКР.: Юридичний форум: Питання оподаткування, проведення перевірок контролюючими органами щодо сплати податків, зборів, обов'язкових платежів, адміністративного та судового оскарження рішень податкових органів.

РУС.: Юридический форум: Вопросы налогообложения, проведения проверок контролирующими органами по уплате налогов, сборов, обязательных платежей, административного и судебного обжалования решений налоговых органов в Украине и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Чи є іноземне представництво платником податків?

Чи є іноземне представництво платником податків? 10 года, 7 мес. назад #905

  • Адвайзер
  • Вне сайта
  • Захожу иногда
  • Постов: 72
  • Репутация: 3
Чи підлягає представництво іноземної компанії, яке не здійснюватиме господарської діяльності в Україні, реєстрації платником податку на прибуток в податковій інспекції?
Який порядок реєстрації іноземного представництва платником податку в Україні ?
Дякую.

Re: Чи є іноземне представництво платником податків? 10 года, 7 мес. назад #906

Доброго дня!

За ст. 95 ЦКУ представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

Тобто представництво нерезидента - іноземної компанії, яке не здійснює господарської діяльності в Україні, є відокремленим підрозділом юридичної особи.

За Наказом МІНІСТЕРСТВА ФІНАНСІВ УКРАЇНИ від 09.12.2011 N1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» (п.п. 3.4.2.) встановлено:
взяття на облік відокремленого підрозділу іноземної компанії, що не здійснює господарської діяльності в Україні та не підпадає під визначення постійного представництва відповідно до підпункту 14.1.193 пункту 14.1 статті 14 розділу I Податкового кодексу України, але відповідно до Податкового кодексу України зобов'язаний сплачувати податки і збори, здійснюється на підставі наданих відокремленим підрозділом іноземної компанії документів, визначених пунктами 4.2 та 4.4 розділу IV цього Порядку.

Взяття на облік відокремленого підрозділу нерезидента згідно з цим підпунктом не звільняє такий підрозділ від обов'язку реєстрації платником податку на прибуток у порядку, визначеному розділом V цього Порядку, якщо він розпочинає господарську діяльність та відповідає визначенню постійного представництва.

Для взяття на облік відокремлений підрозділ нерезидента, який не відповідає поняттю постійного представництва нерезидента у значенні, наведеному у підпункті 14.1.193 пункту 14.1 статті 14 розділу I ПКУ, зобов'язаний у 10-денний строк після державної реєстрації (яку здійснює Міністерство економічного розвитку і торгівлі України) подати до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням такі документи:

заяву за ф. N 1-ОПП;
копію документа, що підтверджує присвоєння коду за ЄДРПОУ;
копію документа про реєстрацію (свідоцтво про реєстрацію Мінекономіки).
(п.п. 4.2 Порядку N1588).

Отже, у Вашому випадку представництво іноземної компанії, яке не буде здійснювати господарської діяльності на Україні, повинно стати на облік у податковій інспекції, але не реєструватися платником податку на прибуток.

За п.п. 3.10. вищевказаного Порядку N1588 у разі взяття на облік як платників податків і зборів в органах державної податкової служби юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, для яких законом установлені особливості їх державної реєстрації та відомості щодо яких не містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, податковий орган формує довідку про взяття на облік платника податків за ф. N 4-ОПП. Така довідка надсилається платнику податків наступного робочого дня з дня взяття на облік. За згодою платника податків не пізніше наступного робочого дня після взяття його на облік така довідка може бути видана платнику податків чи уповноваженій особі платника податків в органі державної податкової служби.

За ст. 4 ЗАКОНУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" представництва, філії іноземних компаній в Україні підлягають акредитації на території України в порядку, встановленому законом.

Отже, у Вашому випадку, оскільки представництво іноземної компанії реєструється Мінекономіки в порядку Закону "Про зовнішньоекономічну діяльність" і відомості щодо нього не містяться в Єдиному державному реєстрі, податкова інспекція повинна видати Вам довідку за ф. N 4-ОПП.

Чи є іноземне представництво платником податків? Реєстрація представництва нерезидента
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 5 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Чи є іноземне представництво платником податків? 8 года, 8 мес. назад #1360

  • Адвайзер
  • Вне сайта
  • Захожу иногда
  • Постов: 72
  • Репутация: 3
Доброго дня!

Я прочитав ось цю тему на вашому форумі:

Регистрация иностранного представительства без коммерческой деятельности
fides.com.ua/fds/index.php/component/kun...eyatelnosti?Itemid=0

Маю питання -

1) Чи актуальна ця інформація для відкриття представництва іноземної компанії якщо його діяльність буде полягати лише в отриманні від материнської компанії грошей для фізичних осіб в Україні відповідно до укладених з ними договорів підряду і перерахуванні цих грошей їм?

2) Які податки в такому разі має сплачувати таке представництво?

Дякую за відповідь!

Re: Чи є іноземне представництво платником податків? 8 года, 8 мес. назад #1361

]Дякую за звернення!

1) Інформація, яку ви прочитали, актуальна для відкриття представництва іноземної компанії якщо його діяльність буде полягати лише в отриманні від материнської компанії грошей для фізичних осіб в Україні відповідно до укладених з ними договорів підряду і перерахуванні цих грошей їм, але при дотриманні умов, що цю діяльність можна чітко описати одним чи кількома нижче вказаних описів:

використання споруд виключно з метою зберігання, демонстрації або доставки товарів чи виробів, що належать нерезиденту; зберігання запасів товарів або виробів, що належать нерезиденту, виключно з метою зберігання або демонстрації; зберігання запасів товарів або виробів, що належать нерезиденту, виключно з метою переробки іншим підприємством; утримання постійного місця діяльності виключно з метою закупівлі товарів чи виробів або для збирання інформації для нерезидента; утримання постійного місця діяльності виключно з метою провадження для нерезидента будь-якої іншої діяльності, яка має підготовчий або допоміжний характер.

З вашого питання не зрозуміло, що планує робити представництво з матеріальними результатами договорів підряду, які виконуватимуть для нього фізичні особи в Україні. За договором підряду повинен обов”язково бути матеріальний результат в силу норм Цивільного кодексу. Якщо цей результат використовуватиметься також для однієї чи кількох вказаних цілей, тоді - все гаразд.

2) Якщо ваше представництво відповідає вищевказаному, тобто не буде відповідати критеріям постійного представництва, то утримуватиме й сплачуватиме податки, передбачені для сплати з доходів, виплачених фізичним особам-підрядникам.

П.С. Бажано детальніше проаналізувати вашу ситуацію, щоб дати більш обгрунтовану відповідь.



Чи є іноземне представництво платником податків? Реєстрація представництва нерезидента
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 3 года, 11 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Чи є іноземне представництво платником податків? 8 года, 8 мес. назад #1362

  • Адвайзер
  • Вне сайта
  • Захожу иногда
  • Постов: 72
  • Репутация: 3
Дякую за таку оперативну відповідь!

1) Результатом договорів підряду буде лише інформація для замовника, тобто консультації. Нерезидент набирає в Україні спеціалістів з маркетингу, SEO-шників, аналітиків і таке інше. Ніякої іншої діяльності не планується. І він хоче якось просто владнати питання з перерахуванням їм грошей в Україну на законних підставах.

Я вірно розумію, що це підпадає під пункт:
- утримання постійного місця діяльності виключно з метою закупівлі товарів чи виробів або для збирання інформації для нерезидента; ?

2) Якщо наше представництво не буде відповідати критеріям постійного представництва, то утримуватиме й сплачуватиме податки, передбачені для сплати з доходів, виплачених фізичним особам-підрядникам - тобто лише 15% податку з фізичних осіб або 5% податку з ФОП?

Ще раз дякую!

Re: Чи є іноземне представництво платником податків? 8 года, 8 мес. назад #1363

Так. Ви правильно зрозуміли.

За винятком того, що за правовою природою договори з фізособами, про які ви вказали, не будуть договорами підряду.

Якщо діяльність представництва носить підготовчий і допоміжний характер, не призводить до отримання доходу на території України, то представництво не може вважатися постійним - Постанова ВС / КАС від 16.032020 р. №826 / 7675/18.

Додатково з вашого питання читайте на нашому сайті за посиланням.
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 3 года, 11 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.18 секунд