Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня
УКР.: Юридичний форум: Питання господарської діяльності, органи управління підприємством, обрання та звільнення директора, процедури припинення підприємства, порядок продажу майна, активів і ін.

РУС.: Юридический форум: Вопросы хозяйственной деятельности в Украине, органы управления предприятием, избрание и увольнение директора в Украине, процедуры прекращения предприятия, порядок продажи активов в Украине и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Середній заробіток за час затримки зарплати

Середній заробіток за час затримки зарплати 5 года, 2 мес. назад #3956

  • Normanswish
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 1
  • Репутация: 0
Добрий день!

Прошук обміну думками - як обчислити середній заробіток за час затримки, якщо за 2 місяці до звільнення працівник був усунутий від посади та не отримував зарплату?
Згідно абз.3 п. 2 Розділу ІІ "Порядку обчислення середньої заробітної плати" ПКМУ від 8.02.1995 р. №100 сказано- у випадках збереження середньої заробітної плати середньомісячна зарплата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата.

У справі Відповідач каже: якщо за 2 місяці до звільнення працівник заробітної плати та інших виплат не отримував, то середній заробіток за час затримки відсутній, т.я. виплат не було.
Изменено: 5 года, 2 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Середній заробіток за час затримки зарплати 5 года, 2 мес. назад #3972

Дякую за звернення!

По-перше, виникає сумнів щодо невиплати зарплати за час, коли "працівник був усунутий від посади".

Якщо у вас відповідач - господарське товариство, а звільнеий - член виконавчого органа, то за ч.3 ст. 99 ЦКУ повноваження члена виконавчого органу можуть бути в будь-який час припинені АБО він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень. За п.5 ч.1 ст. 41 Кодексу законів про працю трудовий договір з ініціативи власника може бути розірваний у випадку, зокрема, припинення повноважень посадових осіб.

"Усунення від посади" члена виконавчого органа не передбачено законом і не є підставою для звільнення.

По-друге, ст.117 КЗпП не скасовує відповідальності роботодавця за затримку виплати належних працівнику в день звільнення сум, навіть у випадках, коли до дня такого звільнення працівник був відсторонений від повноважень більш ніж 2 місяці й не отримував через це виплат заробітної плати. Постанова КМУ №100 також не містить щодо таких обставин обмежень чи заборон, які б не дозволяли при порушенні прав працівника використати для обчислення суми середнього заробітку за час затримки розрахунку ці 2 останніх місяці, коли працівник не отримував виплат.

По-третє, за абз.4 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати - «Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо і протягом цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середня заробітна плата обчислюється відповідно до останнього абзацу пункту 4 цього Порядку.
А за абз. 3 п.4 Порядку - «В інших випадках, коли нарахування проводяться виходячи із середньої заробітної плати, працівник не мав заробітку, не з вини працівника, розрахунки проводяться виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу».
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 5 года, 2 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.18 секунд