Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня

Обов'язковий продаж валюти. Суд з банком - низький курс
(1 чел.) (1) гость
УКР.: Юридичний форум: Питання господарської діяльності, органи управління підприємством, обрання та звільнення директора, процедури припинення підприємства, порядок продажу майна, активів і ін.

РУС.: Юридический форум: Вопросы хозяйственной деятельности в Украине, органы управления предприятием, избрание и увольнение директора в Украине, процедуры прекращения предприятия, порядок продажи активов в Украине и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Обов'язковий продаж валюти. Суд з банком - низький курс

Обов'язковий продаж валюти. Суд з банком - низький курс 9 года, 3 мес. назад #1209

  • +380959479134
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 1
  • Репутация: 0
Допоможіть розібратися в ситуації.

За яким курсом банк має продавати обов"язкові 75% валютної виручки (за НБУ чи своїм комерційним курсом, чи ще якимсь)?

Банк продавав у 2014-2015 роках обов"язкові 75 валютної виручки за низьким курсом (нижчим навіть ніж мінімальний курс на МВР). Як гроші які продав банк за низьким курсом повернути клієнту банку ?.

Дякую!
Изменено: 9 года, 1 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Обов'язковий продаж валюти Суд з банком 9 года, 3 мес. назад #1212

Дякую за звернення!

Банк повинен здійснювати обов'язковий продаж валюти по найвигіднішому курсу міжбанку.

Якщо банк завдав вам шкоди через обов"язковий продаж валюти по курсу нижче міжбанку - подавайте в суд на її стягнення.

Нижче - обгрунтування з практики Юридичного бюро Писаренка.


ПОСТАНОВОЮ ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ від 16.11.2012 р. N 475 "Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті" запроваджено обов'язковий продаж на міжбанківському валютному ринку України валютної виручки в іноземній валюті резидентів по продажам за зовнішньоекономічними договорами.
Встановлено, що розмір обов'язкового продажу валюти на міжбанківському валютному ринку України, у тому числі безпосередньо Національному банку України, встановлюється окремим розпорядчим документом Національного банку України.

НБУ приймав ряд постанов по обов'язковому продажу валютної виручки, з яких остання на сьогодні - №758 від 01.12.2014 р. "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України", якою запроваджено розмір обов'язкового продажу валюти 75% від надходжень з-за кордону на міжбанківському валютному ринку України, у тому числі безпосередньо Національному банку України, у розмірі 75 відсотків.

За ст. 6 цієї Постанови №758 банки здійснюють операції з купівлі-продажу іноземної валюти за гривні на міжбанківському валютному ринку у відповідності до нормативно-правового акта НБУ, який регулює порядок та умови торгівлі іноземною валютою.

Таким НПА є Постанова НБУ від 10.08.2005 р. №281 про затвердження "ПОЛОЖЕННЯ про порядок та умови торгівлі іноземною валютою".
В п. 5 зазначено імператив торгівлі валютою на міжбанківському валютному ринку виключно НБУ та суб'єктам ринку (банкам та ліцензованим фінансовим установам); в п. 6 - право суб'єктів ринку здійснювати купівлю й продаж валюти виключно на міжбанківському валютному ринку.

Далі за Положенням №281 банки мають право здійснювати торгівлю іноземною валютою виключно у випадках і в порядку, передбачених цим Положенням (п. 13).
Одним з випадків, передбачених Положенням, для обов"язкового продажу валюти є виручка за поточними торговельними операціями за експорт товару без відстрочення або з відстроченням платежу не більше 90 днів.

За п. 13 розділу III банк зобов'язаний не пізніше наступного робочого дня після зарахування на розподільчий рахунок продати без доручення клієнта валютну виручку, яка підлягає обов"язковому продажу.

За п. 36 банки мають право здійснювати торгівлю іноземною валютою за договірним курсом за кожною операцією.
За п. 37 НБУ своєю постановою правління може установлювати розмір маржі, на яку курс купівлі та продажу валюти може відхилятися від офіційного.

Жодним з НПА НБУ не передбачено встановлення курсу обов"язкового продажу валюти на МВР за офіційним курсом НБУ, індикативним курсом, на власний розсуд банку чи маржу курсу.

Отже, тільки ваш банк може продати обов"язкову частину вашої валютної виручки, бо ваша заява чи згода на її продаж чи встановлення курсу не вимагається;
по-друге, банк зобов"язаний зробити це виключно на міжбанківському валютному ринку;
по-третє, продаж здійснюється за ринковим договірним курсом між суб"єктами міжбанківському валютного ринку.

Банк, який продає вашу валюту по курсу нижче міжбанку при наявності реальної можливості продати її по високому ринковому курсу, цим завдає збитки вам як власнику різниці гривневого еквівалента валютної виручки, оскільки використовує свої повноваження на шкоду вашим інтересам.
Оскільки на день продажу вашої валютної виручки на міжбанку в вашого банку була можливість продати її по договірному курсу дорожче, а він продав дешевше, то це є порушенням вашого права власності.

За ст.ст. 13-14 ЦКУ цивільні права та обов"язки здійснюються в межах, наданих договором або актами цивільного законодавства. Не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах.
Скоріше за все у вашому договорі на розрахунково-касове обслуговування встановлено обов"язок банку діяти з урахуванням інтересів клієнта.
За ст. 22 ЦКУ експортеру як власнику гривневої виручки від обов"язкового продажу іноземної валюти відшкодовується упущена вигода, яку він міг би реально отримати за звичайних обставин.

Якщо такого положення в договорі не має, то констатуйте факт позадоговірної шкоди, яку за Цивільним кодексом повинна відшкодувати винна особа. За ст. 3 ЦКУ засадами цивільного законодавства є неприпустимість позбавлення права власності, добросовісність і розумність, судовий захист цивільного права й інтересу.

За ст. 11 ЦКУ завдання матеріальної шкоди іншій особі є підставою виникнення цивільного обов»язку цю шкоду відшкодувати, а за ст. 22 ЦКУ особа, яка зазнала збитків в результаті порушення її цивільного права, має право на її відшкодування.
За ст. 13 Конституції України держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом. Право власності є непорушним.


Юридичні послуги / Адвокат з корпоративних питань / Обов'язковий продаж валюти / Суд з банком
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 7 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.14 секунд