Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня
УКР.: Юридичний форум: Питання господарської діяльності, органи управління підприємством, обрання та звільнення директора, процедури припинення підприємства, порядок продажу майна, активів і ін.

РУС.: Юридический форум: Вопросы хозяйственной деятельности в Украине, органы управления предприятием, избрание и увольнение директора в Украине, процедуры прекращения предприятия, порядок продажи активов в Украине и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Увольнение по сокращению штата

Увольнение по сокращению штата 9 года, 8 мес. назад #1145

  • tatta
  • Вне сайта
  • Захожу иногда
  • Постов: 64
  • Репутация: 5
Добрый день. На фирме идет сокращение сотрудников и появилась необходимость увольнения юриста. В штате он один и подчиняется начальнику план.эконом.отдела (в отделе 1 юрист и 5 еще экономистов). Можно ли его сократить? Нужно ли для этого какая-то веская причина? Какую причину для увольнения сотрудника по сокращению в данном случае можно указать? На что ссылаться? Или нельзя его сокращать??? Заранее спасибо.
Изменено: 9 года, 8 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Звільнення по скороченню штату 9 года, 8 мес. назад #1146

Дякую за звернення до Юридичного бюро Писаренка!

За ст. 36 Кодексу законів про працю України припинення трудового договору з ініціативи підприємства можливе у разі скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40).

Звільнення в цьому випадку допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу. Пропонування працівникам, які підпадають під скорочення штатів, перейти на іншу роботу необхідно з моменту попередження про майбутнє звільнення (за 2 місяці).

Не допускається звільнення по скороченню штату вагітних і жінок, які мають дітей до 3 років, одиноких матерів, які мають дітей віком до 14 років або дитину-інваліда. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше 3 місяців з дня закінчення строкового трудового договору (ч. 3 ст. 184 КЗпП).
Забороняється звільнення по скороченню посади також батьків, які виховують дітей без матері, опікунів (піклувальників), прийомних батьків (ст. 1861 КЗпП).

При звільненні працівника й припиненні трудового договору на підставі скорочення виплачується вихідна допомога в розмірі не менше середнього місячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

Розірвання трудового договору в разі скорочення чисельності або штату працівників узгоджується з профспілками, за винятком, якщо серед працівників підприємства, які підпадають під скорочення, немає членів профспілки. Процедура такого узгодження передбачена ст. 43 КзПП.

Відповідно до ч. 1 ст. 49-2 КзПП про наступне звільнення працівників персонально попереджають не пізніше, ніж за два місяці.

Якщо в штаті Вашого підприємства є юрист, його можна звільнити за скороченням за причинами, викладеними вище.
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 7 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Увольнение по сокращению штата 9 года, 8 мес. назад #1147

  • tatta
  • Вне сайта
  • Захожу иногда
  • Постов: 64
  • Репутация: 5
Спасибо за ответ.

В какие сроки после сокращения должности можно вводить ее снова и принять на эту должность нового работника?

Re: Увольнение по сокращению штата 9 года, 8 мес. назад #1148

По памяти ограничений срока после сокращения должности, после которого можно вводить ее снова и принять на эту должность нового работника, не существует.
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.14 секунд