Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня

Оренда земельних паїв. Захист в суді від недобросовісного орендаря
(1 чел.) (1) гость
УКР.: Юридична практика: Умови договору, розрахунки за договором, відповідальність за договором, недійсність договору, договір купівлі-продажу, договір поставки, договір оренди, оренда землі, оренда нерухомості і ін.

РУС.: Юридическая практика: Условия договора, расчеты по договору, ответственность по договору в Украине, недействительность договора, договор купли-продажи, договор поставки, договор аренды, аренда земли, аренда недвижимости и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Оренда земельних паїв. Захист в суді від недобросовісного орендаря

Оренда земельних паїв. Захист в суді від недобросовісного орендаря 9 года назад #1278

  • Leok
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 14
  • Репутация: 1
Допоможіть захиститися в суді від недобросовісног оорендаря земельних паїв.

З 2001 по 2005 рік землею, що належала власникам замельних паїв , користувалось підприємство (сільськогосподарський кооператив). У 2005 р на посаду голови правління було призначено нову людину і зразу ж було прийнято рішення про призупинення виробничої діяльності кооперативу. Натомість цією виробничою діяльністю, а саме обробітком земельних паїв з метою отримання товарної продукції сільськогосподарського призначення розпочало займатись новостворене фермерське господарство (ФГ), власником якого став батько того самого голови правління кооперативу.
У 2005 р. з частиною власників земельних паїв ФГ укладає договори оренди землі, на титульній сторінці якого у верхній правій частині ставиться дата підписання договору-число, місяць і 2005 рік. Але дати реєстрації договорів в районному відділі Держкомзему зазначені 2008 роком, про що є відмітка як у договорі оренди, так і в поземельній книзі. Мабуть сама процедура укладання договорів з іншими власниками паїв була затягнута у часі, тому договори подавались на реєстрацію не після їх підписання двома сторонами, а коли було сформовано усі необхідні документи на якусь, а це більшу частину власників земельних паїв. Щоб не було проблем з неспівпадінням дат підписання і реєстрації у них просто дата підписання на час підписання не ставилась, а була поставлена 2008 роком , коли і відбувалась реєстрація всіх укладених за період 2005-2008 рр договорів.
При цьому дати підписання 2005 року безцеремонно було виправлено на 2008 рік.

При цьому слід відмітити таку особливість: ФГ з метою примусу укладання договорів поставило таку умову: укладеш договір- отримуєш орендну плату за поточний і навіть за попередні роки, коли твоя земельні паї оброблялись без усякого на то права у ФГ, не укладеш - не отримуєш нічого.

Притримуючись такої тактики за період з 2008 по 2011 рр, правдами і неправдами, а також з часом ,після призначення, використовуючи своє службове становище керівника районної адміністрації, бувший голова правління де-юре, а де-факте- власник ФГ домігся у більшої решти власників земельних паїв отримати копії необхідних документів для укладання з ними договорів оренди землі.
Не утруднюючи себе процедурою ознайомлення з умовами договору і його підписанням орендодавцем, орендар підробляє підписи орендодавця і в 2011 році реєструє ще цілу низку договорів уже з чіткою датою підписання на титульній сторінці 2011 роком.
Така творча діяльність була продовжена і після того, як ФГ очолив і сам бувший голова кооперативу, бувший керівник райдержадміністрації, зусиллями якого за період з 2011 по 2014 рр. шляхом підробки підписів вдалося укласти і зареєструвати ще якусь частину договорів оренди землі.
Такі «проділки» до пори до часу були відомі дуже вузькому кругу людей – ще б пак, орендодавці своїх екземплярів договорів не отримували .
Але через перебіг цілого ряду подій, наслідками яких ФГ де-юре було реформоване у ТОВ, яке у свою чергу увійшло до складу відомого земельног монополіста, а де-факте продало свої корпоративні права на використання земельних паїв цьому монополісту, знайшлися люди серед власників земельних паїв, які зрозуміли що їх тривалий час дурили і зараз хочуть ще більше надурити.
Були розпочаті дії , направлені на розірвання договорів оренди, які як виявилось з часом, було «укладено на 10 років» ( приведено дослівно, як у договорі) .
А коли діяльністю керівника ФГ зайнялись правоохоронні органи і в ході розслідування кримінальної справи у районному відділі Держземагенства вилучили договори оренди, то виявилось що частина документів, в тому числі і самих договорів ,на підставі яких вони були зареєстровані , безслідно зникли.
З приводу підробки підписів, визнання договорів не дійсними з відповідними висновками у районному суді уже розпочато декілька справ. Але, зважаючи на те , що сама процедура проведення почеркової експертизи, процедура розгляду справ у судді затягуються на тривалий час, крім того багато земельних паїв дісталися теперішнім їх власника по спадщині та цілий ряд інших факторів ставиться питання :

чи не можна використати той факт, що по всіх договорах і по тих що підроблені, і по тих, які безслідно зникли та і по інших не можна використати неоднозначне трактування строку дії договору, де написано «Договір укладено на 10 років», але не сказано з якої і по яку дати ?.

Якщо ФГ обробляє землю пайовиків з 2005 року (а це дійсно є незаперечний факт) то у 2014 році, було якраз тих 10 років, що зазначені у договорах, не зважаючи на дати їх підписання та державної реєстрації. А з цього слідує, що враховуючи те , що орендар не повідомив у встановлений термін орендодавця про своє бажання поновити договір на новий строк , орендодавець у 2015 році має право укласти договір оренди земельної ділянки на свій вибір будь з ким.

Якщо Ви вважаєте , що у такий спосіб можна позбавити недобросовісного орендаря прав на використання наших земельних паїв і у Вас є бажання захищати наші права у судових інстанціях, дайте свою згоду і ми укладемо з Вами відповідну угоду.

Чи є підстави вважати, що земельні ділянки, які перебували в оренді, не перебувають на даний час в оренді у попереднього орендаря, враховуючи такі обставини?:
1. Обробіток земельних паїв орендар розпочав у 2005 році ( виплачувалась орендна плата) і продовжує його на даний час;
2. Частина договорів оренди орендодавцями підписувальсь у 2005 році, але дату на титульній сторінці договору виправлено на 2008рік;
3. Реєстрація договорів відбувалась у декілька етапів: у 2008, 2011.2013,2014 рр.;
4. Істотна умова договору «Строк дії договору» прописана так: Договір укладено на 10 років ( разі укладання договору оренди землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва – з урахуванням ротації культур згідно з проектом землеустрою) Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право поновити його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 10 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію;
5. Ніякого повідомлення орендодавця про намір продовжити термін дії договору орендар не надсилав.
Якщо такі підстави є, то як потрібно діяти власника земельних ділянок , щоб укласти договір оренди землі з іншим орендарем ?.
Изменено: 9 года назад от Юридическое бюро Писаренко.

Оренда земельних паїв. Захист в суді від недобросовісного орендаря 9 года назад #1279

Проаналізувавши описані вами обставини, вбачаю, що у спосіб надання в оренду земельних ділянок новим орендарям можна позбавити недобросовісного попереднього орендаря прав на використання цих ділянок.

Але таку можливість треба оцінювати в кожному конкретному випадку окремо.

Якщо договір датовано числом 10 років тому, то за їх спливом орендодавець може здати ділянку в оренду іншому орендарю. Закреслювання дати договору і вписування більш пізньої при відсутності підпису обох сторін і якщо таке виправлення не обумовлене в подальшому тексті договору, не змінює початкової дати; тому за сплином 10 років ділянку можна здати в оренду іншому орендарю. Якщо підпис орендодавця на договорі підроблено (наприклад на договорах, де зазначена дата укладення 2011 рік), але орендодавець, не зважаючи на це, отримував орендну плату, не заперечуючи, то цим він підтвердив згоду з договором і надання ділянки іншому орендарю до закінчення 10 років не є розумним. Якщо договір безслідно зник (як вам стало відомо від слідчого в кримінальній справі) і відсутній його примірник в попереднього орендодавця, це полегшує вам ситуацію, бо ускладнює відслідкування дати початку його дії.

Щоб здати ділянки в оренду іншому орендарю необхідно укласти з ним договір оренди й зареєструвати його в установленому порядку. У випадку відмови у держреєстрації – оскаржити її в судовому порядку. У випадку оскарження колишнім орендарем договору, укладеного вами з новим орендарем – захищати ваші інтереси в суді.

Для надання більш обгрунтованої консультації, а також повідомлення точки зору щодо юридичної перспективи земельної справи необхідне дослідження документів та обставин кожного конкретного вашого договору оренди.

Є бажання захищати ваші права у судових інстанціях на взаємовигідній платній основі на підставі укладеної відповідної угоди.

Прошу повідомити:

- кількість орендодавців, які зіткнулися з вказаною проблемою і готові укласти договори на ведення земельних спорів;
- площу належних орендодавцям земельних паїв;
- розмір річної орендної плати за земельні паї;
- адміністративний район, на території якого знаходяться земельні ділянки;
- ваш контактний номер телефона.
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 6 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.17 секунд