Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня

Виправлення інформації в бюро кредитної історії
(1 чел.) (1) гость
УКР.: Юридичний форум: Оформлення права власності, позов про визнання права власності, спільна, сумісна, часткова власність, витребування власності з незаконного володіння і ін.

РУС.: Юридический форум: Оформление права собственности, иск о признании права собственности в Украине, общая, совместная, долевая собственность, истребование собственности из незаконного владения в Украине и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Виправлення інформації в бюро кредитної історії

Виправлення інформації в бюро кредитної історії 3 года, 1 мес. назад #4181

  • Адвайзер
  • Вне сайта
  • Захожу иногда
  • Постов: 72
  • Репутация: 3
Доброго дня!
Я брала кредит в АБ Укрсоцбанк у 2008 році під іпотеку земельної ділянки. В 2019 році АБ Укрсоцбанк припинився шляхом приєднання до правонаступника - АБ Альфа-банк. у 2020 році Альфа-банк звернув стягнення на предмет іпотеки, у зв'язку з чим моя заборгованість відсутня. Проте на сьогодні в відомостях бюро кредитних історій все ще числиться моя заборгованість за цим кредитом.
Я зверталася кілька разів, але Альфа-банк не подає вже півроку заяви до бюро кредитних історій про виключення відомостей про мою кредитну заборгованість. І через це в іншому банку мені відмовляють в наданні кредиту.
Надайте юридичну допомогу, як зробити, виключення інформації з бюро кредитних історій про мою заборгованість по кредиту АБ Укрсоцбанк?

Виправлення інформації в бюро кредитної історії 3 года, 1 мес. назад #4182

Дякую за звернення!

Для виправлення інформації кредитної історії позичальник звертається до кредитного бюро з письмовою заявою, яку бюро перевіряє, комунікуючи з банком. Заява повинна містити обгрунтований коментар щодо неправильної інформації, яка потребує виключення. За результатами перевірки бюро змінює в кредитній історії відомості при відсутності заперечень кредитора.

Закон «Про формування організацію та обігу кредитних історій» визначає правові та організаційні засади формування і ведення кредитних історій, права суб’єктів кредитних історій та користувачів бюро кредитних історій, вимоги до захисту інформації, що складає кредитну історію, порядок утворення, діяльності та ліквідації бюро кредитних історій.
Виходячи з його термінів, можна вирішити ваше завдання, - згідно ст. 3 Закону:
- бюро кредитних історій (далі - Бюро) - юридична особа, виключною діяльністю якої є збір, зберігання, використання інформації, яка складає кредитну історію;
- користувач Бюро (далі - Користувач) - юридична або фізична особа - суб’єкт господарської діяльності, яка укладає кредитні правочини та відповідно до Договору надає і має право отримувати інформацію, що складає кредитну історію (банк чи фінансова установа);
- суб’єкт кредитної історії - будь-яка юридична або фізична особа, яка звернулася до Користувача з метою укладення кредитного правочину або вже уклала кредитний правочин та щодо якої формується кредитна історія (позичальник).
За ч. 5 ст. 13 Закону суб’єкт кредитної історії може звернутися до Бюро з письмовою заявою у разі незгоди з інформацією, що складає його кредитну історію, за винятком інформації про кредитний бал. Заява має включати коментар обсягом не більше ніж 100 слів щодо інформації, що заперечується.

Потім бюро перевіряє заяву, комунікуючи з банком.
За результатами перевірки і відповідно до ч. 9 ст. 13 Закону Бюро змінює чи вилучає з кредитної історії суб’єкта кредитної історії інформацію, що заперечується суб’єктом кредитної історії, а також знімає відповідну позначку, якщо Користувач, який надав цю інформацію, у п’ятнадцятиденний термін з моменту звернення до нього Бюро не надав відповіді чи відповів про свої зміни згідно заяви позичальника.

Тому порядок виключення інформації з кредитної історії по вашій справі:

1. Письмове звернення до Користувача (АБ Альфа-банк), який надає інформацію, що складає кредитну історію, з вимогою перевірити та актуалізувати дані. В банку повинні надіслати оновлену інформацію до Бюро для зміни інформації у кредитній історії.
2. При бездіяльності банку чи як альтернатива - Звернення позичальника до Бюро з письмовою заявою про зміну чи виключення інформації з кредитної історії (у порядку ст. 13 Закону) у зв’язку з погашенням заборгованості по кредитному договору шляхом звернення банком стягнення на предмет іпотеки. Заява повинна містити обгрунтований коментар і інформацію щодо кредитної історії, яка не відповідає дійсності і потребує виключення (не більше 100 слів).
3. У випадку відмови Бюро у виключенні такої інформації, відповідно до ч. 11 ст. 13 Закону суб’єкт кредитної історії має право оскаржити в судовому порядку дії Бюро або Користувача, які порушують ваші права.

В Україні є 4 бюро: Перше всеукраїнське бюро кредитних історій; Українське бюро кредитних історій;
Українське кредитне бюро та Міжнародне бюро кредитних історій. Свою кредитну історію можна взяти в будь-якому з них.

Інформація кредитної історії зберігається в бюро 10 років з дня погашення кредиту.

Щодо ваших питань дивіться коротке відео.

Додатково з ваших питань читайте в блогу за цим посиланням.

Адвокат з кредитних та іпотечних спорів / Вилучення відомостей з кредитної історії / Виключення інформації з кредитного бюро / Виправлення даних в кредитній історії
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 3 года назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.14 секунд