Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня

Часткова та неповна дієздатність фізичної особи
(1 чел.) (1) гость
УКР.: Юридичний форум: Оформлення права власності, позов про визнання права власності, спільна, сумісна, часткова власність, витребування власності з незаконного володіння і ін.

РУС.: Юридический форум: Оформление права собственности, иск о признании права собственности в Украине, общая, совместная, долевая собственность, истребование собственности из незаконного владения в Украине и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Часткова та неповна дієздатність фізичної особи

Часткова та неповна дієздатність фізичної особи 9 года назад #1261

  • Leok
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 14
  • Репутация: 1
Підкажіть чи є якісь роз”яснення чи постанови верховного суду в яких розтлумачується що таке часткова та неповна дієздатність фізичної особи.
Чи може особа у віці 15 років самостійно продати колекцію картин, отриману у спадщину, без згоди батьків.

Дякую.

Re: Часткова та неповна дієздатність фізичної особи 9 года назад #1264

Пленуми, роз"яснення чи листи вищих спеціалізованих судів з питань практики тлумачення часткової та неповної дієздатності відсутні.

Є ПЛЕНУМУ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА від 28 березня 1972 року N 3 “Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним”.
Але це не з потрібного вам питання.

Є роз”яснення Мінюсту від 11.05.2011 р. “Особливості посвідчення договорів відчуження спільного майна подружжя”:
“... відповідно до ч. 2 ст. 65 Сімейного кодексу України дружина, чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового.

Термін "дрібний побутовий правочин" - поняття оціночне і має визначатися в кожному конкретному випадку, але відповідно до статті 31 Цивільного кодексу України правочин вважається дрібним побутовим, якщо він задовольняє побутові потреби особи, відповідає її фізичному, духовному чи соціальному розвитку та стосується предмета, який має невисоку вартість....”.
Але це роз”яснення не має нормативної сили.

В вашому випадку наявність чи відсутність права у неповнолітньої особи на самостійне розпорядження колекцією картин регулюється ст. 32 ЦКУ, де зазначено, що така особа може розпоряджатися заробітком та доходом.

В залежності від ваших конкретних обставин в їх сукупності і хронології розпорядження колекцією можна вважати самостійним правом неповнолітнього чи правом, обтяженим отриманням згоди батьків.

Щоб відповісти більш конкретно на ваше питання, необхідна реальна юридична консультація з аналізом реальних фактів та документів.
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 6 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.12 секунд