Відповідь на відзив на позовну заяву по новому КАСУ з 2018 року.

Відповідь на відзив на позовну заяву по новому КАСУ з 2018 року.

Відповідь на відзив держоргана за новим Кодексом адміністративного судочинства.

Коли бізнес-суб’єкт, відстоююючи права та інтереси, нападає позовом, відповідачі з державного сектора заперечують.

Недостатня увага адвоката в адміністративному суді до процедурних правил відповіді на заперечення позову, подані держорганом, може значно ускладнити розгляд справи. Пропуск моменту – й можна легко перетворитися в захисника із форварда за новим Кодексом адміністративного судочинства.

За новими правилами відзив держоргана на позовну заяву повинен містити заперечення щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову з посиланням на контрдокази та норми права; перелік документів, що заперечують позов.

До відзиву додаються докази відповідача на спростування позову та підтвердження обставин законності його дій та рішень.

Копія відзиву та доданих документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з їх наданням до суду.

Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дасть змогу іншим учасникам справи отримати його до початку 1-го підготовчого засідання у справі.

Відтак, відзив – потужний інструмент, яким відповідач-порушник прав бізнес-суб’єкта викладає контраргументи й виправдовує свої дії чи рішення.

В свою чергу позивач за КАСУ може подати відповідь на відзив як важливу заяву по суті справи.

У відповіді на відзив викладаються пояснення, міркування та доводи щодо заперечень відзиву.

За новим КАСУ суд має встановити достатній строк подання відповіді на відзив, щоб позивач міг підготувати пояснення, аргументи та контрдокази завчасно до початку розгляду справи по суті.

За нашим досвідом послуг адвоката в адміністративному суді часто не перевіряють надсилання відзиву та доказів позивачу, приймаючи їх до розгляду.

Через це позивач позбавляється можливості надати відповідь на відзив, якщо справа розглядається в порядку спрощеного чи письмового провадження, оскільки не знає про його існування.

В результаті справа розглядається без відповіді на відзив, при незабезпеченні всестороннього й повного з’ясування обставин та порушенні права позивача на боротьбу з аргументами перевіряючого чи контролюючого органа.

Ефективні рецепти проти вказаної неприємності:

– подання з позовом клопотання до суду не постановляти рішення до надання позивачу можливості ознайомитися з відзивом та подати відповідь;

– ознайомлення з матеріалами справи в розумні строки, зокрема по закінченні терміну, наданого відповідачу на подання відзиву;

– оскарження в апеляції, якщо рішення винесене без врахування істотних пояснень і доказів позивача, які могли спростувати відзив.

ЗАПИТ КОНСУЛЬТАЦІЇ ЧИ ЮРИДИЧНИХ ПОСЛУГ

Писаренко Олександр Олексійович, адвокат з судового супроводу бізнесових і податкових спорів, магістр бізнес адміністрування.

Тел. +38 (044) 270 60 46
Тел. +38 (050) 719 10 16
E-mail: info@fides.com.ua
Лист:  Viber  Telegram  WhatsApp

3418
Ваша оцінка сторінки:
Середнє: 5 (1 голос)