Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня

Повернення банківського депозиту через суд
(1 чел.) (1) гость
УКР.: Юридичний форум: Порядок подання та розгляду позовів, ціна позову, витребування доказів, призначення судової експертизи, зупинення провадження, припинення провадження, повернення позову без розгляду, нововиявлені обставини, перегляд рішень Верховним Судом і ін.

РУС.: Юридический форум: Порядок подачи и рассмотрения исков в Украине, цена иска, истребование доказательств, назначение судебной экспертизы, приостановление производства, прекращение производства, возвращение иска без рассмотрения, вновь выявленные обстоятельства, пересмотр решений Верховным Судом Украины и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Повернення банківського депозиту через суд

Повернення банківського депозиту через суд 9 года назад #1265

  • polshinka
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 1
  • Репутация: 0
Доброго дня!
Прошу Вас допомогти мені розібратися в ситуації, яка склалася.
Я маю три депозитних вклади в Дельта банку, в який З березня 2015 р.. введена тимчасова адміністрація:
1.Вклад в гривнях, сума якого не перевищує гарантовану (200000 грн.), який закінчився 15 січня 2015 р. Гроші за даним вкладом повернуті не були. 17 лютого 2015 р. мною була подана позовна заява до суду.2 квітня 2015 р. позов був задовільнений повністю (сума депозиту, % по депозиту, інфляція та 3% річних).
2.Вклад в доларах США , який в переводі в гривню не перевищує 200000 грн., закінчився 2 березня 2015 р., тобто до введення тимчасової адміністрації.
3.Вклад в гривнях, який закінчився 6 березня 2015 року , тобто під час тимчасової адміністрації, сума якого також не перевищує 200000 грн.
Загальна сума по трьом договорам перевищує гарантовану суму (200000) грн.
По першому депозиту рішення прйнято 2 квітня 2015 р.

Маю питання:

1.на другий та третій депозит подавати одну позовну заяву чи на кожний окремо? коли краще подавати позов: в період тимчасової адміністрації, чи після відкликання ліцензії?
2.Після того , як судове рішення набирає чинності, на якому єтапі звертатися до судового виконавця: в період тимчасової адміністрації чи після відкликання ліцензії?
3.В якій черзі буде виплачуватися гарантована фондом сума та сума, що перевищує гарантовану:
а) коли банк знає про рішення суду;
б) коли отримає виконавчий лист.
4.Яким чином судове рішення вплине на черговість виплати вкладу в межах гарантованої суми та в сумі, що перевищує гарантовану.
5.Яким чином здійснюється виплата вкладів після відкликання ліцензії банку, коли банк знаходиться в стадії ліквідації.
З повагою: Людмила .

Re: Повернення банківського депозиту через суд 9 года назад #1266

Дякую за звернення на форум Юридичного бюро Писаренка!

Згідно ст. 36 ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» в період діяльності тимчасової адміністрації задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку припиняється. Також, серед іншого, припиняється примусове стягнення коштів та майна банку, звернення стягнення на майно банку, накладення арешту на кошти та майно банку в рамках виконавчого провадження.
Виключенням з першого правила є виплати вкладів вкладникам за договорами, строк яких закінчився до введення тимчасової адміністрації. Такі виплати проводяться в межах суми відшкодування, гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб - 200 000 грн.

Виходячи з вищезазначеного, в вашому випадку звернення до суду про стягнення депозитів, які закінчилися 2 та 6 березня 2015 р., не має сенсу, якщо не має надії на відновлення платоспроможності банку і припинення режиму тимчасової адміністраціїі.

Навіть за наявності рішення суду, що винесене на вашу користь, виконавча служба не матиме права накладати примусове стягнення на майно банку під час діяльності тимчасової адміністрації, призначеної 03 березня 2015 р.

Питання повернення вкладів має вирішуватись на пряму з банком. В вашому випадку, ви маєте право на повернення перших двох вкладів, депозити по яким закінчилися до введення тимчасової адміністрації (15 січня і 2 березня 2015 р.), якщо сума коштів по цим двом вкладам не буде перевищувати 200000 грн.

Такі кошти мають бути виплачені фондом гарантування вкладів в повному обсязі. В іншому випадку, виплата обмежиться вищезазначеним лімітом.

Повернення коштів по вкладу, що закінчився 6 березня 2015 р. (під час діяльності тимчасової адміністрації), та можливого позалімітного залишку з перших двох вкладів, проводиться за загальною процедурою, тобто тільки після прийняття НБУ рішення про ліквідацію відповідного банку.

Протягом семи днів після прийняття рішення про відкликання ліцензії та ліквідацію банку, Фонд здійснює опублікування відповідних відомостей про ліквідацію банку та призначення уповноваженої особи Фонду у газетах "Урядовий кур'єр" або "Голос України".

Протягом 30 днів з дня опублікування відомостей про відкликання банківської ліцензії, ліквідацію банку та призначення уповноваженої особи Фонду кредитори мають право заявити уповноваженій особі Фонду про свої вимоги до банку. Вимоги фізичних осіб-вкладників у межах гарантованої Фондом суми відшкодування за вкладами не заявляються (ст. 45).

Таким чином, відправною точкою для початку процедури повернення залишку коштів (різниці між вашими вкладами та 200000 грн.) є опублікування ліквідаційних відомостей у вищезазначених газетах. З цього моменту у вас як кредитора є 30 днів на подання своїх вимог до банку.

Будь-які вимоги, подані після цього строку, вважаються задоволеними.

Уповноважена особа Фонду звіряє вимоги кредиторів з фактичними даними та відхиляє або акцептує їх. Спори щодо акцептування вимог Фондом вирішуються у судовому порядку.

У разі якщо вимогу буде підтверджено, задоволення такої вимоги буде проведено за рахунок реалізованого майна банку у порядку черговості (ст. 52). Вимоги вкладників - фізичних осіб у частині, що перевищує суму, виплачену Фондом відносяться до четвертої черги.

Звернення до суду про стягнення депозитів має сенс, якщо є надія на подальше відновлення платоспроможності банку і припинення режиму тимчасової адміністраціїі. В цьому випадку після відновлення роботи банку в звичайному режимі на вашу користь будуть сплачені чи стягнені через державну виконавчу службу всі суми
за судовим рішенням (проценти, 3% річних, проценти інфляції).

Додаткову інформацію з ваших питань дивіться за цим посиланням.

Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 8 года, 9 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Повернення банківського депозиту через суд 8 года, 7 мес. назад #1398

  • Адвайзер
  • Вне сайта
  • Захожу иногда
  • Постов: 72
  • Репутация: 3
Доброго дня!

У мене схоже запитання.
Ми подали заяву до суду про повернення депозиту в Дельта банку, строк якого закінчився до введення тимчасової адміністрації. Територіальний суд прийняв рішення на нашу користь, але банк подав апіляцію. На даний момент справа вже знаходиться у верховному суді.

Під час цих судових процесів, які почалися ще в лютому місяці, ми встигли отримати кошти від ФГВФО в межах гарантованої суми (депозит, який закінчився 15 січня та частину депозиту, який закінчився 2 березня).
У Дельта банку тимчасову адміністрацію подовжено до жовтня місяця. Можливо створення перехідного банку чи покупка банку інвестором.

Підкажіть будь-ласка по таких питаннях:
1. Є депозит, який закінчився після введення тимчасової адміністрації та частина депозиту, який закінчився 2 березня. Обидва вклади оформлені на одну й ту ж особу, тобто сума перевищує 200 тис. і не підлягає випляті через ФГВФО. Чи є сенс зараз подавати заяву до суду на повернення цих депозитів?

2. Якщо буде створення перехідного банку, чи буде він виконувати судові рішення, спрямовані до банку-банкроту?

3. Чи допоможете щоб повернути кошти по вкладам понад 200 тис.грн., якщо подати скаргу на голову правління?

Заздалегідь дякую за відповідь.

Re: Повернення банківського депозиту через суд 8 года, 7 мес. назад #1399

Дякую за звернення до Юридичного бюро Писаренка!

Відповідь на ваше питання надано на форумі (дивіться в цій же темі вище).
Звернення до суду про стягнення депозитів, один з яких закінчився після введення тимчасової адміністрації, а інший - частина депозиту, який закінчився 2 березня (не виплачений ФГВФО), має сенс, якщо є надія на відновлення платоспроможності банку в подальшому періоді і припинення режиму тимчасової адміністраціїі. В такому разі після майбутнього відновлення роботи банку в звичайному режимі на вашу користь будуть сплачені чи стягнені через ДВС всі суми за судовим рішенням (проценти, 3% річних, проценти інфляції).

Якщо буде створено перехідний банк, який працюватиме як правонаступник Дельта банку при припиненні режиму тимчасової адміністрації, то він виконуватиме судові рішення, спрямовані до Дельта-банку.

Крім викладеного на форумі раніше, інших порад надати не видається можливим.
Подача скарги на голову правління, щоб повернути кошти по вкладам понад 200 тис.грн. дії не справить.
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 7 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Повернення банківського депозиту через суд 8 года, 1 мес. назад #1736

В деле клиента о невозвращении депозита по нашему заявлению 8 месяцев назад открыто уголовное производство по умышленному невыполнению решения суда со стороны должностных лиц банка.

Расследование полицией не ведётся. Следователь ссылается на отсутствие методики (?). Две жалобы на бездействие удовлетворены прокурором. Полиция не реагирует. После ещё 3-х начальник отдела поругал молодую переаттестованную девушку-следователя до слёз. Искала затем дело 40 минут среди иных 800 в её производстве, параллельно обсуждая по телефону следственные вопросы и готовя ещё документы на требования иного начальника.

Объективно такое состояние не изменится. Баланс между обязанностью государства обеспечить раскрытие преступлений и некрасочными реалиями найти не удастся.

Что делать? Предлагаем установить для невыполнения судебных решений имущественного характера процедуру т.н. «частного» обвинения в форме, известной до 2012 года. Пострадавший подаёт заявление в суд и поддерживает обвинение, минуя досудебное следствие. Профессиональные адвокаты великолепно справятся с задачами в интересах клиентов. И разгрузят полицию для эффективного раскрытия иных преступлений.
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.18 секунд