Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня
УКР.: Юридична практика: Умови договору, розрахунки за договором, відповідальність за договором, недійсність договору, договір купівлі-продажу, договір поставки, договір оренди, оренда землі, оренда нерухомості і ін.

РУС.: Юридическая практика: Условия договора, расчеты по договору, ответственность по договору в Украине, недействительность договора, договор купли-продажи, договор поставки, договор аренды, аренда земли, аренда недвижимости и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Отримання депозиту при Тимчасовій адміністрації

Отримання депозиту при Тимчасовій адміністрації 9 года, 3 мес. назад #1196

  • ngula
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 2
  • Репутация: 0
Проконсультуйте, будь-ласка, чи є ймовірність отримати кошти по поточному рахунку в проблемному банку, де введено Тимчасову адміністрацію, якщо баланс коштів по рахунку складає суму більше 200 тис грн.
Рахунок відкрито в доларах.
Наприклад, баланс коштів складає 16000 дол сша, курс дол сша на 21.11 15,09624 грн.

Чи потрібно писати Заяву про отримання коштів уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів тимчасової адміністрації банку.
Изменено: 9 года, 3 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Отримання депозиту при Тимчасовій адміністрації 9 года, 3 мес. назад #1197

За ст.1 Закону “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” вкладом є, зокрема, кошти у валюті України або в іноземній валюті, які залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах договору банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку, включаючи нараховані відсотки на такі кошти;

За ст. 26 фонд гарантування вкладів фізичних осіб гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом. Якщо необхідно забрати депозит з банку, в якому є проблеми платоспроможності, то Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на дату прийняття такого рішення, незалежно від кількості вкладів в одному банку. Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою 200000 гривень.

Вкладник набуває право на одержання гарантованої суми відшкодування депозитів та коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду в межах граничного розміру відшкодування коштів після прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.
Тобто, якщо необхідно забрати депозит з банку, в якому є проблеми платоспроможності, то за рахунок фонду гарантування вкладів це можливо тільки після прийняття рішення НБУ про ліквідацію банку.

Відшкодування коштів за банківським вкладом (депозитом) в іноземній валюті відбувається в національній валюті України після перерахування суми вкладу за офіційним курсом, встановленим НБУ на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку і здійснення тимчасової адміністрації.

За ст. 34 Фонд розпочинає процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації в банку на наступний робочий день після офіційного отримання рішення Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних; не пізніше наступного робочого дня після початку тимчасової адміністрації Фонд розміщує інформацію про запровадження тимчасової адміністрації в банку на своєму офіційному сайті в інтернет і не пізніше чим через 10 днів публікує її в газетах "Урядовий кур'єр" чи "Голос України".
Тимчасова адміністрація запроваджується на строк не довше трьох місяців, а для системно важливих банків - шість місяців.
За ст. 26 виплата відшкодування банківського депозиту/вкладу здійснюється з урахуванням сум, сплачених клієнту банку протягом дії тимчасової адміністрації у банку.

За ст. 27 Закону уповноважена особа Фонду протягом трьох днів з дня отримання Фондом рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку формує повний перелік вкладників, які мають право на відшкодування, із визначенням належних їм сум відшкодування;
протягом шести днів з дня отримання Фондом рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку виконавча дирекція Фонду затверджує реєстр вкладників для здійснення виплат згідно до наданого уповноваженою особою переліку вкладників. Фонд публікує оголошення про відшкодування коштів у газетах "Урядовий кур'єр" або "Голос України" та на своїй сторінці в мережі Інтернет не пізніше ніж через 7 днів з дня отримання Фондом рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

За ст. 28 Фонд розпочинає виплату відшкодування коштів вкладникам у гривні готівкою чи безготівкою не пізніше семи днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Отже, ви можете розраховувати на отримання вкладу з доларового поточного рахунку лише в гривні по курсу, який існував на день початку тимчасової адміністрації, і в сумі, яка складатиметься з суми, виплаченої під час каденції тимчасової адміністрації, та відшкодування, яке сплатить Фонд після прийняття НБУ рішення про ліквідацію банку, але сума відшкодування Фонду не буде більше 200 тис грн. (рішення адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 27 від 21.08.2012 «Про збільшення розміру відшкодування коштів за вкладами»).
Таким чином, якщо уповноважена особа Фонду гарантування вкладів тимчасової адміністрації банку не сплатить вам нічого, тобто ви не зможете забрати депозит в банку, то Фонд сплатить вам відшкодування не більш, ніж 200 тис. грн.

Подання заяви від вкладника про виплату йому вкладу чи відшкодування уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів тимчасової адміністрації банку Законом не передбачено. Вказана особа зобов”язана сама скласти перелік вкладників та сум, а виконавча дирекція Фонду – реєстр вкладників за цим переліком.
Але море сонцем не пошкодиш, тому для надійності заяву подати можна, щоб забрати депозит з банку.

Дивіться додаткову аналітику з ваших питань за цим посиланням.
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 5 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
Спасибо сказали: ngula

Re: Отримання депозиту при Тимчасовій адміністрації 9 года, 3 мес. назад #1198

  • ngula
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 2
  • Репутация: 0
Дякую за роз"яснення!
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.15 секунд