Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня
УКР.: Юридичний форум: Виникнення й припинення права на спадкування. Прийняття спадщини. Оформлення спадщини. Оспорювання заповітів. Спадкові спори в судах.

РУС.: Юридический форум: Возникновение и прекращение права на наследование в Украине. Принятие наследства. Оформление наследства. Оспаривание завещаний. Наследственные судебные дела в Украине и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Спадкування права на моральну шкоду

Спадкування права на моральну шкоду 1 год, 3 мес. назад #4374

  • Адвайзер
  • Вне сайта
  • Захожу иногда
  • Постов: 72
  • Репутация: 3
Добрий день! Мій наречений мав випадок в праці в Польщі в 2019 році, зламав хребет, був паралізований. Потім в лікарні йому занесли інфекцію. в липні 2020 року було складено 2 позови до суду в Польщі про відшкодування моральної шкоди, 1 проти працедавця і другий проти лікарні, оскільки виявилось що через занесену інфекцію потрібно було ампутувати ноги, наречений відмовився і в зв'язку з цим помер в листопаді 2020 року. За рекомендацією нашого адвоката мій наречений склав на мене заповіт (дивіться емейл), оскільки через інфекцію була загроза для життя, а ми не вспіли одружитись перед випадком в праці. Суд про відшкодування моральної шкоди досі триває, тобто до смерті не було прийнято рішення і тепер адвокат прислав мені прохання щоб проконсультуватись з українським адвокатом, оскільки заповіт складено українцем в Україні.
Суть питання (на емейл вклеїла переклад тексту на польській мові): по ст. 1230 пункт 3 Цивільного кодексу вказано, що на спадкоємця переходить відшкодування моральної шкоди визначеної судом за життя потерпілого. Якщо позов до суду був складений за життя нареченого, але рішення ще не було прийнято на момент смерті, чи я як спадкоємець по заповіту маю право на це моральне відшкодування?
Прошу розтлумачити питання спадкування права на моральну шкоду і якщо були подібні випадки в Україні в суді, то прошу вказати на відповідну судову практику.

Re: Спадкування права на моральну шкоду 1 год, 3 мес. назад #4375

Попередньо проаналізувавши надіслані вами на емейл відомості, вбачаю, що зміст юридичних питань може відрізнятися від того, який ви початково висловили.
Так, 1-й пункт позовних вимог (можливо через поганий переклад) не містить вимог про стягнення на користь Олександра саме моральної шкоди (про яку йде мова в ч. 3 ст. 1230 Цивільного кодексу України).
В 1-му пункті позовних вимог йде мова про відшкодування заподіяної шкоди у вигляді тілесних ушкоджень і розладу здоров'я. Але тут не має жодного слова про моральну шкоду, тоді як за ст. 1230 ЦКУ спадкується право саме на моральну шкоду. Якщо позов насправді є про відшкодування витрат на лікування та відновлення здоров'я, то він стосується матеріальної, а не моральної шкоди.
Прошу це прояснити.
По-друге, навіть при вимогах про моральну шкоду за ч. 3 ст. 1230 ЦКУ ви її імовірно не успадкуєте, бо в цій статті йде мова про присудження такої шкоди при житті спадкодавця. Однак, декілька годин знадобиться, щоб здійснити пошук судової практики на впевнене підтвердження чи спростування цієї гіпотези.
Вважаю, є сенс все ж таки цю гіпотезу перевірити, але й паралельно зайнятися пошуком іншого юридичного обгрунтування вашого права на спадкування.
На попередній погляд, доцільно звернутися до статті 1227 ЦКУ, за якою суми відшкодувань у зв'язку з каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров'я, які належали спадкодавцеві, але не були отримані ним за життя, входять у склад спадщини.
Щоб це розпочати, потрібен точний переклад всього позову, бо від його змісту залежить вирішення ваших питань по законам України.

Щодо відшкодування моральної шкоди більш детально - за цим посиланням.

Про вирішення спорів з питань спадкування читайте на цій сторінці.
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 1 год, 3 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.16 секунд