Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня

Нотариус-отказ в выдаче свидетельства о наследстве
(1 чел.) (1) гость
УКР.: Юридичний форум: Виникнення й припинення права на спадкування. Прийняття спадщини. Оформлення спадщини. Оспорювання заповітів. Спадкові спори в судах.

РУС.: Юридический форум: Возникновение и прекращение права на наследование в Украине. Принятие наследства. Оформление наследства. Оспаривание завещаний. Наследственные судебные дела в Украине и др.
  • Страница:
  • 1
  • 2

ТЕМА: Нотариус-отказ в выдаче свидетельства о наследстве

Нотариус-отказ в выдаче свидетельства о наследстве 9 года, 10 мес. назад #1090

  • tatta
  • Вне сайта
  • Захожу иногда
  • Постов: 64
  • Репутация: 5
Здравствуйте!
Помогите разобраться в оформлении наследства через суд на квартиру.

У ХХХ умер отец. После его смерти открылось наследство на квартиру. Отцу принадлежала 3/4 части, а брату отца -1/4.
ХХХ является наследником первой очереди. ХХХХ обратилась в нотариальную контору для принятия наследства, чтоб принять наследство, но нотариус не может выдать ХХХ свидетельство на право наследования по закону, в связи с тем, что у ХХХ нет правоустанавливающих документов.
Нотариус говорит, что выдаст отказ в выдаче свидетельства о наследстве.
ХХХ хочет признать за собой право на наследование через суд на данную квартиру. Кто в таком случае будет ответчик???
Какой размер судебного сбора надо оплатить?.
Изменено: 9 года, 3 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Отказ в выдаче свидетельства о наследстве 9 года, 10 мес. назад #1091

Пожалуйста, уточните ваш запрос.

Каких именно правоустанавливающих документов нет у ХХХ, без которых подозревается получение отказа нотариуса в выдаче свидетельства о наследстве?

Адвокат зі спадщини / Представництво у спадкових спорах / Прийняття спадщини через суд / Юридичні послуги
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 5 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Выдача свидетельства о наследстве 9 года, 10 мес. назад #1092

  • tatta
  • Вне сайта
  • Захожу иногда
  • Постов: 64
  • Репутация: 5
Умершему отцу принадлежала 3/4 части квартиры (на основании свидетельства о праве собственности на жилье 1/2 + 1/4 на праве на наследство по завещанию).
1/4 часть квартиры принадлежит родному брату (на праве наследства по завещанию).
ХХХ наследник первой очереди на 3/4 квартиры. Наследник обратился в нотариальную контору в срок для принятия наследства по закону. Написал заявление о принятии наследства.
Нотариус потребовал принести правоустанавливающие документы (технический паспорт на квартиру и т.д). Кроме дубликата свидетельства о смерти отца у ХХХХ больше ничего нет. Документы все находятся у брата отца, который предоставлять нотариусу их не хочет. Поэтому нотариус не может оформить и выдать свидетельство о праве наследования по закону для ХХХ и говорит, что будет отказ нотариуса в выдаче свидетельства о праве на наследство.
Изменено: 9 года, 3 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Выдача свидетельства о наследстве 9 года, 10 мес. назад #1093

В данном случае брат отца, который не является наследником первой линии и не имеет права удерживать у себя документы на право собственности на имущество отца, завладел правоустанавливающими документами противозаконно и препятствует ХХХ оформить его право на наследство по закону. Обратитесь в милицию с заявлением, возможно после беседы милиционера с братом последний отдаст документы.

Параллельно обратитесь к нотариусу с заявлением с просьбой истребовать от Государственной регистрационной службы и Бюро технической инвентаризации сведений о зарегистрированной на имя отца недвижимости на момент открытия наследства. Мотивируйте отсутствием у Вас правоустанавливающих документов. Укажите конкретный адрес квартиры, часть которой принадлежала отцу.

По запросу нотариуса сведения будут предоставлены и их будет достаточно для оформления свидетельства о наследстве.

После подачи Вами такого заявления нотариус, если компетентен, не откажет Вам в оформлении свидетельства, не истребовав подтверждения собственности отца на недвижимость.

В противном случае - при отказе нотариуса в выдаче свидетельств о наследстве - у вас есть надежная возможность вступления в наследство через суд и оформления наследства через суд.

Дополнительную информацию относительно оформления наследства через суд [/color]смотрите здесь, здесь, здесь, а также здесь.
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 5 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Выдача свидетельства о наследстве 9 года, 10 мес. назад #1094

  • tatta
  • Вне сайта
  • Захожу иногда
  • Постов: 64
  • Репутация: 5
Нотариус дала запрос в БТИ на восстановление дубликата технического паспорта, а о том что можно написать заявление и истребовать от Государственной регистрационной службы и Бюро технической инвентаризации сведений о зарегистрированной на имя отца недвижимости на момент открытия наследства НИЧЕГО НЕ СКАЗАЛА.

Технический паспорт восстановить будет немного проблематично, т.к. для его восстановления технику необходимо попасть в квартиру, но попасть туда не представляет возможным из-за отсутствия ключей у ХХХ. техник может составить акт.
Кроме технического паспорта необходимо восстановить свидетельство о праве на жилье по приватизации и свидетельство о праве на наследство по завещанию.

Если все таки оформлять наследство через суд и признавать право собственности за ХХХ, то к кому предъявлять иск?
Какой размер суд.сбора за подачу иска необходимо буде оплатить?
Изменено: 9 года, 3 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Оформлення спадщини через суд 9 года, 10 мес. назад #1095

У Вашому випадку в позові для оформлення спадщини через суд буде два відповідача - 1) брат; 2) управління юстиції м. Києва.

Дивіться нижче пояснення, які було надано суду, в яких знайдете відповідь на Ваше запитання щодо оформлення спадщини через суд.

До Солом”янського районного суду м. Києва Судді Українець В.В. у справі 2-20/07
Позивачки: Сідлятенко М.П. м.Київ, б-р Лесі Українки, 9 кв. 8

На вашу ухвалу від 18.06.2007 р. про залишення позовної заяви, зокрема, щодо відмови нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину без руху на усунення недоліків повідомляю.

1. Я звернулася до суду з позовною вимогою про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування після смерті чоловіка та його матері.
За ч.5 ст. 1268 Цивільного кодексу України спадщина належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини, незалежно від часу її прийняття.
За ст. 1 Закону України “Про нотаріат” нотаріат - це система органів і посадових осіб, на які покладено обов'язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення. За ст. 34 цього Закону видача свідоцтва про право на спадщину вчиняється у державних нотаріальних конторах, а за ст. 48 на підтвердження права на спадщину, права власності видаються свідоцтва.
Я звернулася до Шостої київської державної нотаріальної контори, щоб прийняти спадщину, 10.08.2006 р. була заведена спадкова справа №67/06. У листопаді 2006 року нотаріус видав мені тільки свідоцтво на спадщину на квартиру №8 в м.Києві по б-ру Лесі Українки, 9, та на грошові вклади.
Щодо житлового будинку під літерою Ж та господарських будівель по вул. Шевченка, 28 у м. Києві свідоцтво на спадщину нотаріус не видав, і мого права власності на нього не визнав, пославшись на те, що в БТІ це майно не зареєстроване на померлу.
Зареєструвати в БТІ майно на померлу не можливо.
В зв”язку з цим, на підставі ст.16 Цивільного кодексу України (захист права власності здійснюється судом), і ст. 392 (власник може пред”явити позов про визнання права власності, якщо воно не визнається іншими особами) я вимушена була звернутися для оформлення спадщини до суду.
Звернення з позовом до Київського міського управління юстиції обумовлене тим, що фактично державні нотаріуси та державні нотаріальні контори м. Києва не є юридичними особами, а знаходяться в управлінні Київського міського управління юстиції. Через це, не можуть бути відповідачами в судах. Згідно офіційних роз”яснень, позови, пов”язані із спорами з державними нотаріусами, в т.ч. де має місце відмова нотаріуса у видачі свідоцтва про спадщину, повинні пред”являтися до управлінь юстиції.
Звернення з позовом до Петренко В.С. (брата померлого) обумовлене тим, що він є співвласником будинку і перешкоджає мені не тільки зайти до будинку, а й оформити свідоцтво про право на спадщину, оскільки утримує в себе всі документи на спадкову нерухомість. Цим самим він не визнає мого права власності на спадщину.

2. Документом, що підтверджує оцінку будівель і споруд, для визначення судового збору є технічний паспорт, виданий Київським БТІ (витяг додається).
Дійсна вартість будівлі за літерою Ж складає 97850 грн., погріба за літерою М –8250 грн. Тому оформлення спадщини через суд здійснюється при судовому зборі, обчисленому виходячи з цієї вартості.

3. В зв”язку з цим, подаю уточнену позовну заяву (із виправленими недоліками).

Додаток:
Копія витягу із технічного паспорта.
Квитанція про доплату судового збору.
Позовна заява про оформлення спадщини через суд із доданими документами та її копії для відповідачів.

В іншій судовій справі у нашій практиці суддя власною ухвалу змінила склад учасників процесу - управління юстиції вилучила з відповідачів, але залучила в якості третьої особи, а відповідачем залишила тільки брата померлого.

Судовий збір в такому позові складе 1 % ціни позову, але не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати (ст.4 Закону "Про судовий збір"). Ціною позову для оформлення спадщини через суд буде вартість вишукуваного майна, тобто 3/4 частини спадкової квартири.

Додаткову інформацію щодо оформленння спадщини через суд дивіться тут, тут, а також [/color]тут.

Адвокат зі спадщини / Представництво у спадкових спорах / Прийняття спадщини через суд / Юридичні послуги
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 5 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
Спасибо сказали: tatta
  • Страница:
  • 1
  • 2
Время создания страницы: 0.19 секунд