Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня
УКР.: Юридичний форум: Питання оподаткування, проведення перевірок контролюючими органами щодо сплати податків, зборів, обов'язкових платежів, адміністративного та судового оскарження рішень податкових органів.

РУС.: Юридический форум: Вопросы налогообложения, проведения проверок контролирующими органами по уплате налогов, сборов, обязательных платежей, административного и судебного обжалования решений налоговых органов в Украине и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Продаж майнових прав на квартиру ПДФО

Продаж майнових прав на квартиру ПДФО 5 года, 1 мес. назад #3986

  • Jamesareks
  • Вне сайта
  • Заблокирован
  • Постов: 3
  • Репутация: 0
Фізична особа по договору про спільну діяльність в будівництві багатоквартирного будинку внесла внесок, а забудовник зобов’язався виконати функції замовника та забудовника будинку і після завершення будівництва передати інвесторці квартиру.

Будівництво будинок ще не закінчено, але підприємство хоче купити, а інвесторка зробити продаж майнових прав на квартиру.

Чи повинно підприємство утримати ПДФО й перерахувати його в бюджет з оплати, яку воно робить на користь фізичної особи за договором на продаж майнових прав на квартиру?

Просимо надати рахунок на сплату за юридичну консультацію.
Изменено: 5 года, 1 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Продаж майнових прав на квартиру ПДФО 5 года, 1 мес. назад #3995

Добрий день!

В вашому випадку інвесторка, яка здійснює продаж майнових прав на квартиру, продає рухоме майно, а не нерухомість.
А тому діють правила оподаткування ПДФО від продажу рухомого майна.

За ст. 181 Цивільного кодексу України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.
За ст. 182 ЦКУ право власності на нерухомі речі, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Отже, до державної реєстрації права власності на квартиру остання як об’єкт нерухомості не існує.

Таким чином, інвесторка робить продаж прав на квартиру і вимоги про отримання її у власність після завершення будівництва.

Таке право є майновим правом.

За ст. 3 Закону "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" майновими правами визнаються будь-які права, пов'язані з майном, відмінні від права власності, а також інші специфічні права та права вимоги.

За ст.ст. 185, 190 ЦКУ майном вважаються річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки; майнові права визнаються речовими правами; майнові права є неспоживною річчю (такою, що призначена для неодноразового використання, яка зберігає при цьому свій первісний вигляд протягом тривалого часу).

За ст. 181 ЦКУ рухомими речами є речі, які можна вільно переміщувати у просторі.

Відтак, права вимоги (майнові права на квартиру) є рухомою річчю.

За ст. 173.1. Податкового кодексу України дохід платника податку від продажу об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується ПДФО за ставкою, визначеною в пункті 167.2 статті 167 цього Кодексу (5 відсотків бази оподаткування).

За ст. 173.3. ПКУ у разі якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна є юридична особа, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов'язана виконати всі визначені цим розділом функції податкового агента з ПДФО;

На підставі викладеного, дохід інвесторки від продажу об'єкта рухомого майна (майнових прав на квартиру) оподатковується ПДФО за ставкою, визначеною в п. 167.2 ст. 167 ПКУ (5 відсотків бази оподаткування);
юридична особа - покупець майнових прав є податковим агентом і повинно утримати й перерахувати в бюджет 5% ПДФО.

Додатково з вашого питання - читають на сайті ЮБП за цим посиланням.


Адвокат з оподаткування / Податковий адвокат Київ / Продаж майнових прав на квартиру ПДФО
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 6 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.13 секунд