Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня

Требование налоговой о представлении документов
(1 чел.) (1) гость
УКР.: Юридичний форум: Питання оподаткування, проведення перевірок контролюючими органами щодо сплати податків, зборів, обов'язкових платежів, адміністративного та судового оскарження рішень податкових органів.

РУС.: Юридический форум: Вопросы налогообложения, проведения проверок контролирующими органами по уплате налогов, сборов, обязательных платежей, административного и судебного обжалования решений налоговых органов в Украине и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Требование налоговой о представлении документов

Требование налоговой о представлении документов 9 года, 5 мес. назад #1175

  • caluraidon
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 2
  • Репутация: 0
Налоговая прислала требование о предоставлении информации и документов для проверки. Рекомендованное письмо получила администратор. Указано, что будет проверка налоговой инспекции Непредставление документов более для нас желательно так как работа такоя что контрагенты по всей стране и документы приходят иногда через месяц.
Как юридически обосновать налоговой инспекции непредставление документов и оттянуть налоговую проверку на поздний срок. Можете обеспечить юридическое сопровождение по вопросу?
Изменено: 9 года, 5 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Требование налоговой о представлении документов 9 года, 4 мес. назад #1187

Дякую за звернення!

За п.п. 16.1.5. Податкового кодексу України платники податків зобов»язані подавати на належним чином оформлену письмову вимогу контролюючих органів (у випадках, визначених законодавством) документи, пов'язані з обчисленням та сплатою податків та зборів. У письмовій вимозі обов'язково зазначаються конкретний перелік документів, які повинен надати платник податків, та підстави для їх надання;
За п.п. 20.1.2. Податкового кодексу України податковий орган має право отримувати безоплатно від платників податків, у тому числі благодійних та інших неприбуткових організацій, усіх форм власності у порядку, визначеному законодавством, довідки, копії документів.

За п.п. 73.3. ПКУ контролюючі органи мають право звернутися до платників податків із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом) та її документального підтвердження.
Такий запит підписується керівником (заступником керівника) контролюючого органу і повинен містити перелік інформації, яка запитується, та документів, що її підтверджують, а також підстави для надіслання запиту.
Письмовий запит про подання інформації надсилається платнику податків або іншим суб'єктам інформаційних відносин за наявності хоча б однієї з таких підстав:
1) за результатами аналізу податкової інформації, отриманої в установленому законом порядку, виявлено факти, які свідчать про порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;
3) виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків;
Запит вважається врученим, якщо його надіслано поштою листом з повідомленням про вручення за податковою адресою або надано під розписку платнику податків або його посадовій особі.
Платники податків та інші суб'єкти інформаційних відносин зобов'язані подавати інформацію, визначену у запиті контролюючого органу, та її документальне підтвердження протягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження запиту (якщо інше не передбачено цим Кодексом). У разі коли запит складено з порушенням вимог, викладених в абзацах першому та другому цього пункту, платник податків звільняється від обов'язку надавати відповідь на такий запит.

За п.п.п 74.1. Податкового кодексу України податкова інформація, зібрана відповідно до цього Кодексу, може зберігатися та опрацьовуватися в інформаційних базах контролюючих органів або безпосередньо посадовими (службовими) особами контролюючих органів.
Перелік інформаційних баз, а також форми і методи опрацювання інформації визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

За п.п. 78.1. ПКУ документальна позапланова перевірка здійснюється за наявності хоча б однієї з таких обставин:
78.1.1. за наслідками перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит контролюючого органу, в якому зазначаються можливі порушення цим платником податків податкового, валютного та іншого законодавства протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту.

Таким чином, платник звільняється від обов»язку подати інформацію й документи на запит ДПІ, якщо запит складено з порушенням вищевказаних вимог ПКУ, а ДПІ не може призначити позапланову перевірку, якщо було направлено неналежний запит або якщо платник направив хоча б формальну відповідь.

Проаналізуйте уважно зміст запиту, надісланого вам податковою інспекцією.
За нашим досвідом в багатьох випадках виявлялося, що запит не містить підстав для його надсилання, встановлених п.п. 73.3. ПКУ.
Зокрема:
- не має посилання на те, що за результатами аналізу податкової інформації, отриманої в установленому законом порядку, виявлено факти, які свідчать про порушення платником податків податкового законодавства; чи що виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих підприємством.
- із запиту вбачається, що аналізу податкової інформації, отриманої в установленому законом порядку, ДПІ не здійснювала, і її результатів, оформлених за вимогами п.п. 74.1. ПКУ, не має, - ДПІ лише зазначає про отримання податкової інформації;
- яку саме податкову інформації ДПІ отримала, і чи отримала її в установленому законом порядку, ДПІ в запиті не зазначає;
- жодних виявлених фактів, які свідчать про порушення податкового законодавства, ДПІ в запиті не зазначає, а лише робить припущення про можливі порушення підприємством певних статей ПКУ.

В таких випадках вимоги ДПІ про надання документів є незаконними.
Якщо ви знайдете такі ж недоліки, то ви звільняєтеся від обов»язку подати інформацію й документи на запит ДПІ.

Юридичний захист проти вимоги ДПІ про надання документів та забезпечення відносин з податковою інспекцією вашому підприємству надати можемо.

За досвідом пропонується наступний план дій:
1. В 10 денний строк подати до адміністративного суду позов про визнання протиправними дій ДПІ щодо складання та надсилання запиту;
2. В 10 денний строк подати до ДПІ лаконічні формальні пояснення на запит та 5-10 безпечних копій документів;
3. У випадку видання наказу ДПІ й проведення позапланової перевірки, не дивлячись на вказані дії, – подати позов до адміністративного суду про визнання протиправними дій ДПІ щодо проведення позапланової перевірки.

Додатково з вашого питання читайте за посиланням.

Послуги податкового адвоката / Київ / Вимога податкової про надання документів
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 6 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.16 секунд