Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня
УКР.: Юридичний форум: Порядок подання та розгляду позовів, ціна позову, витребування доказів, призначення судової експертизи, зупинення провадження, припинення провадження, повернення позову без розгляду, нововиявлені обставини, перегляд рішень Верховним Судом і ін.

РУС.: Юридический форум: Порядок подачи и рассмотрения исков в Украине, цена иска, истребование доказательств, назначение судебной экспертизы, приостановление производства, прекращение производства, возвращение иска без рассмотрения, вновь выявленные обстоятельства, пересмотр решений Верховным Судом Украины и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Позовна заява про стягнення аліментів

Позовна заява про стягнення аліментів 3 года, 5 мес. назад #4160

  • annabelleaf69
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 9
  • Репутация: 0
Доброго дня!
Мені потрібні юридичні послуги позовна заява про стягнення аліментів з колишнього чоловіка та з питанням зібрання повного пакету документів.

Шлюб був укладений в 31 жовтня 2009 року, а розірвання 09 вересня 2020 року
Дитина одна, дата народження 2012 р., не проживаю з чоловіком з травня 2020 р.
Скільки призначить суд для утримання дитини по позовній заяві про стягнення аліментів?

Спочатку домовились в усній формі про те що колишній чоловік буде скидати кожного місяця 2000 грн, тільки перші три місяці після того як ми розійшлися скидав тільки 500 грн, на кредитну картку, більше на утримання дитини він нічого не надсилав. У вересні місяці він припинив скидати навіть цих 500 грн, і в грудні 2020 р, знову скинув 500 грн, тільки після того як я йому нагадала про стягнення аліментів.
З дитиною він час не проводить, за цей час, що ми не проживаємо разом забрав її один раз на тиждень до своєї мами, провів с дитиною один вечір.

Чи можете надати юридичні послуги по позовній заяві про стягнення аліментів, збирання повного пакету документів та ведення справи в суді?.

Заздалегідь дякую!
Изменено: 3 года, 3 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Позовна заява про стягнення аліментів 3 года, 3 мес. назад #4166

Доброго дня!
З того, що ви описали, вбачається оптимальним звернення до суду не з позовною заявою про стягнення аліментів, а зі спеціальною заявою в порядку наказного провадження. Це зекономить час і кошти на судові витрати, в т.ч. на адвоката. За такою заявою про стягнення аліментів видається наказ протягом в середньому 30 днів, залежно від завантаження конкретного судді. І цей наказ подається зразу до виконання державному чи приватному виконавцю для стягнення аліментів. Сімейний кодекс України дає право дружині, разом з якою проживає дитина, звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - 1/4, на двох дітей - 1/3, на трьох і більше дітей - 1/2 заробітку (доходу) чоловіка, але не менше ніж 50 відсотків і не більше десяти прожиткових мінімумів на кожну дитину.
Якщо колишній чоловік не згоден з сумою для стягнення, може подати спеціальну заяву і справа розглядатиметься в загальному порядку з викликом в судові засідання та оцінкою аргументів кожної із сторін.

Аліменти на дитину присуджуються із часу подання заяви про видачу судового наказу.
Конкретна сума, якщо аліменти визначено судом за позовною заявою про стягнення аліментів у % заробітку (доходу) чоловіка, розраховується виконавцем (ст. 195 СКУ).

Для отримання юридичних послуг та підготовки пакета документів, про які ви вказали, зверніться до бюро за телефоном нижче чи емейл.

Заява про видачу судового наказу про стягнення аліментів на утримання дитини має містити, щонайменше таку інформацію: дату укладення та розірвання (при наявності) шлюбу, дату народження дитини, фактичне місце проживання дитини, стягувача аліментів та боржника, наявність чи відсутність добровільного надання колишнім чоловіком матеріального забезпечення на утримання малолітньої дитини, договору про сплату аліментів на дитину.
За п. 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України 15.05.2006 N 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» за відсутності домовленості між батьками про сплату аліментів на дитину той із них, з ким вона проживає, вправі звернутися до суду з відповідним позовом. Згідно з ч. З ст. 181 СК України аліменти на дитину присуджуються в частці від заробітку (доходу) її матері, батька (ст. 183 СК України) або в твердій грошовій сумі (ст. 184 СК України) і виплачуються щомісячно.
За ч. З ст. 181 СК України встановлено, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.
Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України мінімальний розмір стягнення аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

До позовної заяви про стягнення аліментів мають бути додані належно засвідчені копії необхідних документів.

Наявність чи розірвання шлюбу не є умовою і не впливає на розгляд питання про присудження аліментів. Умовою присудження є виключно невиконання одним з батьків обов'язку матеріально утримувати дитину і його роздільне проживання від дитини з заявником.


Юридичні послуги / Як стягнути аліменти / Адвокат з ведення справ в суді / Позовна заява про стягнення аліментів
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 3 года, 2 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Позовна заява про стягнення аліментів 3 года, 2 мес. назад #4178

Спори щодо розміру заборгованості зі стягнення аліментів вирішуються як у порядку позовного провадження так і у порядку контролю за виконанням судового рішення.

Так, у справі № 2-751/2007 від 13.01.2021 КЦС ВС дійшов висновку, що спір щодо розміру заборгованості зі стягнення аліментів може вирішуватися, як у порядку позовного провадження, так і у порядку контролю за виконанням судового рішення, з огляду на таке.
Частиною 8 cт. 71 Закону "Про виконавче провадження" визначено, що спори щодо розміру заборгованості із сплати аліментів вирішуються судом за заявою заінтересованої особи у порядку, встановленому законом.
Згідно з ч. 1 ст. 74 Закону "Про виконавче провадження" рішення, дії чи бездіяльність виконавця щодо виконання судового рішення в т.ч. за заява про стягнення аліментів, можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом.
За ст. 477 ЦПК України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного або приватного виконавця під час виконання судового рішення в т.ч. заява про стягнення аліментів, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їх права чи обов'язки.
Судді КЦС ВС вважають, що у випадках, коли заявник звертається до суду, який видав виконавчий документ, зі скаргою на дії державного виконавця щодо розрахунку аліментів у порядку контролю за виконанням судового рішення, то такий спір може розглядатися у порядку оскарження рішень, дій або бездіяльності державного виконавця, що передбачений розділом VII ЦПК України.
До подібних правових висновків дійшла ВП ВС у постановах: від 29 серпня 2018 року у справі N 201/10328/16-ц, провадження N 14-192цс18; від 27 листопада 2019 року у справі N 201/10329/16-ц, провадження N 14-496цс19.
До аналогічного висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 12 листопада 2018 року у справі N 465/926/06.
Окрім того, у постанові Великої Палати Верховного Суду від 27 листопада 2019 року, прийнятій до передачі справи на розгляд об'єднаної палати, у справі N 201/10329/16-ц, розглядався зазначений вище спір за заявою про стягнення аліментів, саме шляхом подачі скарги на дії державного виконавця щодо розрахунку аліментів.
Таким чином, питання визначення виконавцем розміру аліментів підлягає розгляду в порядку судового контролю за виконання судових рішень, шляхом подання скарги на державного виконавця.
Зазначене узгоджується із висновком ВС від 05 серпня 2020 року N 464/6206/18.
Тобто, стягувач аліментів вправі обирати спосіб судового захисту:
• або оскаржувати дії державного виконавця;
• або пред'являти позов на загальних підставах, що узгоджується з пунктом 26 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07 лютого 2014 року N 6 і підтверджується судовою практикою Верховного Суду.
Таким чином, помилковим висновком є те, що спори щодо розміру заборгованості зі сплати аліментів підлягають вирішенню судом лише у порядку позовного провадження, оскільки ВС обґрунтовано протилежне.

Юридичні послуги / Як стягнути аліменти / Адвокат з ведення справ в суді / Позовна заява про стягнення аліментів
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 3 года, 2 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.16 секунд