Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня

Оподаткування агентських послуг нерезидента
(1 чел.) (1) гость
УКР.: Юридичний форум: Питання оподаткування, проведення перевірок контролюючими органами щодо сплати податків, зборів, обов'язкових платежів, адміністративного та судового оскарження рішень податкових органів.

РУС.: Юридический форум: Вопросы налогообложения, проведения проверок контролирующими органами по уплате налогов, сборов, обязательных платежей, административного и судебного обжалования решений налоговых органов в Украине и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Оподаткування агентських послуг нерезидента

Оподаткування агентських послуг нерезидента 4 года, 11 мес. назад #4016

  • JefferyBew
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 1
  • Репутация: 0
Доброго дня!
Якщо нерезидент надає агентські послуги резиденту з укладання контрактів на міжнародне перевезення вантажу в Україну, то чи звільняється оплата за агентські послуги від оподаткування в Україні?

Чи повинен український замовник утримувати податок 15% з оплати за агентські послуги нерезидента?

Насправді нерезидент є експедитором і наймає українських перевізників для перевезення імпортного вантажу в Україну.
Податкова каже, що в такому випадку є оподаткування агентських послуг нерезидента 15% з оплати за послуги експедитора.

Дякую!
Изменено: 4 года, 9 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Оподаткування агентських послуг нерезидента 4 года, 9 мес. назад #4045

Доброго дня!

Заміна договору з нерезидентом про надання транспортно-експедиторських послуг на агентський договір не є прийнятною альтернативою.

Пунктами 141.4.1., 141.4.2. Податкового кодексу України установлено оподаткування агентської винагороди за послуги нерезидента по ставці 15%, отриманої нерезидентом із джерелом їх походження з України.

За агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов'язується надати послуги другій стороні в укладенні угод чи сприяти їх укладенню від імені цього суб'єкта і за його рахунок. Договір про агентські послуги повинен визначати, зокрема, сферу, характер і порядок виконання комерційним агентом посередницьких послуг, права та обов'язки сторін, умови і розмір винагороди комерційному агентові.

Відтак, якщо нерезидент-експедитор надаватиме за агентським договором послуги українському підприємству в укладенні угод з фактичними перевізниками-резидентами України від імені замовника, то винагорода за агентські послуги нерезидента підлягатиме оподаткуванню 15%-вим податком (за п.п. З п. 141.4.1., п. 141.4.2., п. 103.3. Кодексу).

Додатково з вашого питання читайте в статті за посиланням.



Юридичні послуги / Адвокат з податкових справ / Оподаткування агентських послуг нерезидента
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 4 года, 6 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Оподаткування доходу нерезидента 4 года назад #4111

  • rardsot
  • Вне сайта
  • Заблокирован
  • Постов: 6
  • Репутация: 0
Шановний Олександре,

Прочитав Вашу статтю ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ НЕРЕЗИДЕНТА ВІД ВИКОНАННЯ РОБІТ/ПОСЛУГ УКРАЇНСЬКОМУ ЗАМОВНИКУ на: fides.com.ua/our-publications/opodatkuva...tposlug-ukrayinskomu

Цитую Ваші рядки: «Резидент, який виплачує на користь нерезидента або уповноваженої ним особи такий дохід від виконання робіт чи надання послуг, незалежно від валюти, зобов’язаний утримувати податок за ставкою 15% суми доходу й за його рахунок. Податковий агент повинен утримувати податок з доходів нерезидентів і сплатити його до бюджету одночасно з виплатою доходу.
Відповідальність за утримання і перерахування до бюджету податку на прибуток нерезидента покладається на податкового агента – замовника робіт/послуг, який здійснює відповідну виплату.»

Однак, після перегляду відповідних норм ПКУ та Узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування операцій обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу особи, яка є власником домінуючого контрольного пакета (Наказ Міністерства фінансів України 26 квітня 2019 року №181, витяг додаю нижче), виникає протиріччя з Вашими висновками щодо оподаткування доходу нерезидента.

Зокрема, щодо наступного:
Питання 5 (пункт 2) - Відповідь:
1) Оподаткування доходу фізичної особи-нерезидента, одержаного від резидента - фізичної особи, яка не є самозайнятою особою
Відповідно до підпункту 168.2.1 пункту 168.2 статті 168 Кодексу платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом (*), та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.
Нерезидент - фізична особа, зобов’язана подати річну декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, що настає за звітним (підпункт 49.18.4 пункту 49.18 статті 49 Кодексу), та самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею податковій декларації (пункт 179.7 статті 179 Кодексу). В декларації такий платник має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток) від операції обов’язкового продажу акцій, отриманий протягом такого податкового (звітного) року (підпункт 170.2.1 пункту 170.2 статті 170 Кодексу).
Фізична особа - нерезидент, що не має постійного місця проживання в Україні, має право призначити свого уповноваженого представника для подачі річної податкової декларації про майновий стан і доходи. Довіреність, видана платником податків - фізичною особою на представництво його інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, оподаткуванням доходу нерезидента, має бути засвідчена відповідно до чинного законодавства (пункт 19.2 статті 19 Кодексу).

(*) П.п. 168.2.2. Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку у контролюючих органах як особа, що провадить незалежну професійну діяльність.

Питання 2 (пункт 2) - Відповідь:
1. Щодо оподаткування доходів нерезидента - юридичної особи, отриманих від резидента - фізичної особи, яка не є самозайнятою особою
Кодексом не визначено порядку оподаткування доходів із джерелом їх походження з України, виплачених нерезиденту - юридичній особі резидентом - фізичною особою, яка не є самозайнятою особою відповідно до визначення підпункту 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 Кодексу.

З огляду на вищевикладене, хотілося б почути Вашу думку.

Дякую. Юрій
Изменено: 3 года, 11 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Оподаткування доходу нерезидента 3 года, 11 мес. назад #4130

Юрію, доброго дня!

Дякую за інтерес до статті на сайті бюро щодо оподаткування доходу нерезидента.

У ній іде мова про обов’язок резидента-податкового агента, який виплачує на користь нерезидента дохід від робіт чи послуг, утримати податок за ставкою 15% і сплатити його до бюджету.

У вашому ж випадку мова йде про виплату доходу нерезиденту резидентом, який не є податковим агентом.

В такому разі за висновками податкової консультації, на яку ви посилаєтеся, нерезидент-фізособа має самостійно подати річну декларацію і сплатити податок від, зокрема, інвестиційного прибутку від продажу акцій. А порядок оподаткування такого ж доходу нерезидентом-юрособою не визначено.

Це позитивна Узагальнююча податкова консультація для резидента-джерела доходу, який не є податковим агентом.

Проте, якби МФУ дочиталося ст.ст. 136.3., 141.4.2 ПКУ, то його висновок міг би бути більш фіскальним.

141.4.1. Доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними цією статтею. Для цілей цього пункту такими доходами є:

е) прибуток від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів, деривативів або інших корпоративних прав, визначений відповідно до цього розділу;

141.4.2. Резидент, що здійснює на користь нерезидента будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у підпункті 141.4.1 цього пункту, за ставкою в розмірі 15 відсотків їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Утримання податку при виплаті нерезиденту / Оподаткування доходу нерезидента / Адвокат з податкових справ
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.16 секунд