Добро пожаловать, Гость
Логин: Пароль: Запомнить меня
УКР.: Юридична практика: Умови договору, розрахунки за договором, відповідальність за договором, недійсність договору, договір купівлі-продажу, договір поставки, договір оренди, оренда землі, оренда нерухомості і ін.

РУС.: Юридическая практика: Условия договора, расчеты по договору, ответственность по договору в Украине, недействительность договора, договор купли-продажи, договор поставки, договор аренды, аренда земли, аренда недвижимости и др.
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Повернення оплати при непоставці товару

Повернення оплати при непоставці товару 2 года, 6 мес. назад #4262

  • dwayneve18
  • Вне сайта
  • Новый участник
  • Постов: 4
  • Репутация: 0
Добрий день!
Прошу про юридичну допомогу.
Моїм підприємством, як поставщиком, укладено договір на поставку замовнику запчастин для ремонту обладнання. Ця запчастина імпортна. І її замовлення на заводі та поставка займає 3-5 місяців. Але бухгалтер при укладенні договору вказала 40 днів на поставку. І ми прострочили.
Замовник вимагає повернення оплати при непоставці товару і сплатити пеню за прострочення.
Але ми вже сплатили аванс в Італію і чекаємо імпорту.
Як захиститися в такій ситуації?
Изменено: 2 года, 6 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.

Re: Повернення оплати при непоставці товару 2 года, 6 мес. назад #4272

Дякую за звернення!
Дії у вашій ситуації залежать від умов, викладених у договорі поставки.
Якщо договір містить право покупця відмовитися від товару й вимагати повернення авансу, то так і буде. В протилежному випадку маєте поставити запчастини й сплатити пеню.
У справі одного з клієнтів була майже аналогічна ситуація. На її прикладі – дивіться нижче відповідь на претензію покупця про повернення попередньої оплати.

На вашу претензію №15-4 від 28.06.2021 р. ТОВ «__» приносить вибачення за завдані незручності з простроченням поставки осьових вентиляторів за договором поставки ЦС-30-06/21 від 05.02.2021 р. (далі-Договір).
Забезпечуючи здійснення вам поставки якісних індивідуально визначених комплектуючих, які виробляються лише виробником «___Найменування___» в Іспанії, ТОВ «____» за укладеним з указаним виробником договором замовило в нього й сплатило йому ___ 2021 р.____ за поставку осьових вентиляторів у зборі з електродвигунами потужністю 0,34 КВт до чіллера (артикул С20010031) в кількості 2 штук.
Поставка вказаних осьових вентиляторів планується орієнтовно ___________ 2021 р.
Як тільки вентилятори буде імпортовано в Україну, розмитнено й доставлено на склад ТОВ «______», ми негайно проінформуємо вас про можливість їх отримання.
Водночас повідомляю, що не вбачаю підстав для повернення вам оплати при непоставці товару у строк згiдно Договору в cyмi 43024,90 грн.
Ваша претензія про таке повернення фактично є односторонньою зміною договору поставки шляхом заміни зобов’язання продавця поставити товар за ним на зобов’язання з надання й повернення кредиту.
Але така одностороння заміна зобов’язання, так само, як одностороннє розірвання вами договору поставки, не передбачені умовами Договору.
Так, за ст. 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом; У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.
За ст. 598 ЦКУ зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом; Припинення зобов'язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених договором або законом.
Відтак, одностороння зміна, розірвання, відмова вами від договору можлива виключно у випадках та на підставах, встановлених договором.
Договір поставки ЦС-30-06/21 не містить права Покупця в односторонньому порядку змінити чи розірвати договір при простроченні поставки осьових вентиляторів Продавцем чи вимагати повернення вам оплати при непоставці товару у строк.
Навпаки, п.п. 6.2., 6.3. Договору врегульовують, що за порушення строку поставки Продавець зобов’язується сплатити пеню, що не звільняє його від виконання своїх обов’язків по Договору.
Крім цього, за п. 12.5. Договору всі доповнення і зміни до нього оформлюються додатковими угодами, підписаними обома Сторонами, за винятком випадків, передбачених в Договорі, в яких Продавець має право змінити вартість Комплектуючих та ціну Договору в односторонньому порядку, та стають невід’ємними частинами цього Договору.
Також, за ст. 611 ЦКУ наслідки порушення зобов'язання в виді його припинення за односторонньою відмовою однієї із сторін чи в виді зміни його умов настають лише, якщо це встановлено договором або законом. За ст. 615 ЦКУ в разі порушення зобов'язання однією стороною друга сторона має право частково або в повному обсязі відмовитися від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом.
Договір поставки ЦС-30-06/21 не містить права Покупця в односторонньому порядку змінити чи розірвати договір при простроченні поставки комплектуючих Продавцем.
На доповнення вказаного Закон унеможливлює відмову покупця отримати річ, визначену індивідуальними ознаками.
За ст. 620 ЦКУ при невиконанні продавцем обов'язку передати покупцеві річ, визначену індивідуальними ознаками, останній має право витребувати цю річ та її передання за умовами зобов'язання, а не змінювати чи розривати договір.
За ст. 14 ЦКУ цивільні обов'язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства; особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов'язковим для неї.
Відтак, Договором не передбачено повернення оплати при непоставці товару у строк зі сторони ТОВ «_____» .
Найближчим часом комплектуючі буде імпортовано в Україну, розмитнено й доставлено на склад ТОВ «________», про що ми негайно проінформуємо вас для їх отримання.

Детально щодо послуг адвоката при вирішенні господарських спорів читайте за цим посиланням.


Юридичні послуги / Повернення оплати при непоставці товару / Адвокат з господарських справ / Позовна заява стягнення пені
Юридичне бюро Писаренка.
Вирішення складних майнових і податкових спорів.
www.fides.com.ua
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
+380 (44) 270 6046
+380 (50) 719 1016
Изменено: 2 года, 6 мес. назад от Юридическое бюро Писаренко.
  • Страница:
  • 1
Время создания страницы: 0.15 секунд